Dramska sekcija Filozofskog fakulteta premijerno u DOB-u sa predstavom “Namćor”

У Великој сали Дома омладине Београда, у понедељак 31. марта од 20 часова kao deo programa POZORIŠTE PONEDELJKOM, студенти Филозофског факултета премијерно ће извести представу „Намћор“, која је рађена по Менандровој комедији, у преводу Владете Јанковића. Адаптацију и режију потписује Гордан Маричић, корежију и избор музике Наташа Павловић, а продукцију Јелена Тодоровић.

 

У представи играју: Стефан Геић, Александар Анђеловић, Исидора Толић, Никола Голубовић, Марија Вјештић, Ивена Зечевић, Милош Милић-Радишевић, Марија Гмитровић, Настасија Чичић, Александар Дуњић.

 Цена улазнице је 200 динара, док је за куповину уз ђачку књижицу у продаји 100 улазница по цени од 100 динара.

Премда су професори и студенти Одељења за Класичне науке Филозофског факултета много раније препознали потребу да са античком драмском заоставштином развију један далеко непосреднији однос него што је то настава од њих захтевала,  драмску секцију овог одељења покренули су школаске 2013/2014. године професори и наставници Гордан Маричић, Сандра Шћепановић и Јелена Тодоровић, са жељом да сете публику на свревременост ове живе баштине које као да се наше доба принудно разбаштинило.

“Глумце највећма чине студенти различитих година Одељења за Класичне науке али су нам се прикључили и поједини студенти са других катедри Филозофског факултета. Поред премијере у Дому омладине заказане за понедељак 31. марта 2014, овогодишња представа наше секције биће изведена и као део активности везаних за промоцију студија Класичних наука међу средњошколцима, те о прослави дана Филозофског факултета, као и другим пригодама. Такође, захваљујући шарму и глуми наших студената која неретко прелази оквире аматеризма, те изврсној режији Гордана Маричића и Наташе Павловић, представа „Намћор“ драмске секције Одељења за Класичне науке Филозофског факултета изабрана је да представља нашу земљу на престижном Међународном фестивалу античког позориште за младе кога већ деценијама организује Италијански национални институт за античку драму (ИНДА) у античком театру из В века п.н.е. у Сиракузи на Сицилији. Нажалост, наше учешће је неизвесно јер, иако нам организатор покрива трошкове смештаја и хране за све време боравка, још увек се трудимо да пронађемо спонзоре који би покрили путне трошкове за нашу малу трупу”, каже Јелена Тодоровић са Одељење за Класичне науке Филозофског факултета у Београду

Менандар је главни представник новоатичке комедије која је, преко римских комедиографа Плаута и Терениција, одредила пут модерном европском жанру. Рођен у Атини средином четвртог века п.н.е, Менандар је написао преко стотину комедија али за живота није уживао ону славу коју ће му каснија рецепција његових дела донети. Захваљујући космополитском духу и новим, приснијим погледима на човека, теме и структура ове комедије утицале су на родоначелнике модерног комедиографског жанра, Шекспира и Молијера, а преко њих и на позније и савремене ствараоце.

О томе како су се одлучили за поставку баш овог комада Јелена каже: „Није било превелике дилеме. Знали смо да рад секције треба отворити уз добре знаке и у веселом тону те је тако, иако краљица позоришта, трагедија за ову годину ипак стављена по страни. С друге стране, у временима и у земљи у којим нам политика кроји и боји и најинтимније сегменте живота, желели смо да је макар ми искључимо и за њу затворимо врата само нашег измаштаног света. Тако је надалеко позната Аристофанова политичка комедија уступила место свакодневним темама новоатичке комедије и њеног најупечатљивијег сачуваног представника Менандра.“  

Јелена Тодоровић сматра да ће представа бити веома блиска и интересантна младој публици: „Вештим драматуршким захватима колега Маричић је успео да значајно прилагоди Менандров текст захтевима савременог гледаоца (избачена су чак три лика, убачени сонгови и нови монолози) а тиме ни мало не угрози суштину пишчевог хумора и оригиналног концепта драме.“

Ова адаптација једине у целости сачуване Менандрове драме доноси на сцену једноставност језика, заплета и сценских решења из које извире непатворена комика.

„Растерећена политиче сатире и друштвеног промишљања, комедија Намћор обрађује вечне теме које, пропуштене кроз призму свакодневице, постају ближе и препознатљивије гледаоцу да се са њима поистовети. Стални сукоб младалачког љубавног занесењаштва и строге старости које своја разочарања и неповерење назива мудрошћу и неумољиво намеће свему и свима савремен је сваком времену и добу, па тако и нашем. Коначно, у поруку коју представа шаље да љубав побеђује све, уздају се све генерације без разлике“, закључује Јелена Тодоровић.

 

 

Komentari