DANAS JE SVETSKI DAN POZORIŠTA

Širom sveta 27. mart obeležava se kao Svetski dan pozorišta. Ovaj međunarodni praznik slavi se više od pola veka, od kada je na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta ustanovljen 1961. godine. Dom omladine Beograda svojim bogatim pozorišnim programima koje organizuje tokom čitave godine, nastoji da doprinese pozorišnoj sceni Beograda i Srbije.

Naročit angažman ulaže u omladinsko pozorište – kako kroz projekat „Pozorište ponedeljkom“ u okviru kojeg mladi igraju za mlade, tako i kroz podršku mladim profesionalcima koji imaju priliku da pripremaju i izvode predstave na sceni Doma omladine Beograda. Posebno važan segment našeg pozorišnog programa su obrazovne aktivnosti, koje sprovodimo kroz različite radionice za mlade, predavanja i časove istaknutih pozorišnih stvaralaca. Dom omladine Beograda nastoji da pruži mogućnost mladima da kažu šta žele putem pozorišta kao umetničke forme društvenih komunikacija, da razvija kulturne potrebe među mladima, podstiče mlade na aktivnosti koje su usmerene ka umetnosti, te postavlja standarde pozorišta za mlade.

U okviru „Pozorišta ponedeljkom“, 31. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine premijerno će biti izvedena predstava „Namćor“, koju su po Menandrovoj realizovali studenti Filološkog fakulteta.

Narednog dana, 1. aprila od 19 časova biće izvedena prva repriza najnovije koprodukcije Doma omladine Beograda i Kišobrana – predstava za tinejdžere „Kokice ne goje“, po tekstu Jelene Paligorić.

Nedelju dana kasnije, 8. aprila od 20 časova u Sali Amerikana posetioce Doma omladine Beograda očekuje još jedna premijera naših mladih pozorišnih stvaralaca. Reč je o komadu „Posle igre“, koji je nastao kolektivnom kreacijom istraživačkog procesa grupe mladih umetnika, a reditelj je Ana Konstantinović.

 

Svake godine na Svetski dan pozorišta, po pozivu Međunarodnog pozorišnog instituta,  jedna pozorišna ličnost svetskog ugleda piše poruku koja se prevodi na više od 20 jezika, čita u pozorištima i objavljuje u medijima na svih pet kontinenata. Ove godine poruku svetu je uputio Bret Bejli, južnoafrički dramski pisac, reditelj, dizajner i autor performans instalacije.

 

Komentari