DOM OMLADINE BEOGRADA U GOSTIMA: SUBOTICA

Dom omladine Beograda (DOB), kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji, pokrenuo je 2017. godine program saradnje sa srodnim institucijama u drugim gradovima naše zemlje, sa željom da deo svojih kvalitetnih i zanimljivih programa ponudi i publici koja nema priliku da posećuje događaje u prestonici. Do sada je održano više programa u nekoliko gradova, a novo gostovanje zakazano je za drugu polovinu maja u Subotici, u saradnji sa Fondacijom “Danilo Kiš”.

Program DOB-a u gostima 18, 23. i 30. maja u Subotici biće održan u Fondaciji “Danilo Kiš” i predstaviće filmove polaznika prestižne radionice dokumentarnog filma Atelje Varan iz Pariza, koja je održana krajem prošle i početkom ove godine u Domu omladine Beograda.

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma, koja neguje “cinéma verité” pravac dokumentarnog filma, a koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Za najznačajniju radionicu dokumentarnog filma, koja je po četvrti put organizovana u Srbiji, prijavila su se 54 kandidata iz celog regiona. Nakon dva kruga intervjua odbrano je 10 učesnika: Mina Vavan iz Subotice, Zoja Čvoro iz Banja Luke, Ilija Zeković iz Bara, Hana Rastoder iz Podgorice, Filip Lafazanovski iz Skoplja, Zvonimir Grujić iz Zagreba, Isidora Bulatović iz Kragujevca, Maja Milić iz Beograda, Uroš Bačinić iz Beograda i Danilo Stanimirović iz Požarevca. Oni su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa podeljenog u dve faze snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan, Sylvie Gadmer, montažerka iz Pariza i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Gostujući predavači bili su eksperti u različitim oblastima: direktor fotografije Stefan Đorđević, filmski autor i montažer Vladimir Šojat, dizajner zvuka Vladimir Živković, rediteljka i producentkinja Mila Turajlić, reditelj Ivan Ramljak (Zagreb), muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč), reditelji Dejan Petrović, Mihajlo Jevtić i Srđan Keča.

Radionicu su organizovali Atelje Varan Pariz i Dom omladine Beograda, a podržali su je Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, l’Institut français et la Ville de Paris, Cinneret production, French CNC, Label Paris Europe.

Konkurs za novu radionicu dokumentarnog filma Atelje Varana otvoren je do 29.05.2022. Radionica će biti održana u Novom Sadu u periodu od 13.07.2022. do 04.09.2022.

Na ovom gostovanju iz tri dela u Subotici, biće prikazano svih deset filmova polaznika ovogodišnje radionice Atelje Varan u Domu omladine Beograda.

 

SREDA, 18.05. u 19:00 // Fondacija “Danilo Kiš”

“Sole”, film Uroša Bačinića

Priča prati život mlade majke i njene desetogodišnje devojčice Sofije, koje prkose izazovima modernog okruženja, trudeći se da kroz njihov mali i često haotičan svet evociraju radost jednog specifičnog detinjstva.

“Jednogodišnjak”, film Maje Milić

Vanja decenijama radi u pozorištu kao inspicijent, producent i kralj epizodnih uloga. Iako je napunio 71 godinu prijatelji i porodica organizovali su mu proslavu 1. rođendana.

“Inkluziv”, film Zvonimira Grujića

U našim mestima i gradovima, prazan prostor je na ceni i mnoge stare zgrade čekaju na pretvaranje u parkirališta ili trgovačke centre. Svakodnevno prolazimo pored tih zgrada ne razmišljajući o njima. Beogradu nije strana ta pojava. U jednom od svojih kvartova, socijalistička fabrika ružne fasade pokušava da živi drugi život.

 

PONEDELJAK, 23.05. u 19:00 // Fondacija “Danilo Kiš”

„Ispod mosta“, film Filipa Lafazanovskog

Tri prijatelja povezuje jedan splav i život na reci.

“Beogradski Pupoljak”, film Danila Stanimirovića

Milan Kličković je mladi umetnik od sedamdesetak godina koji je odlučio da bude srećan. Kroz rad na svojim skulpturama bavi se samo estetskim aspektom umetnosti insistirajući na svojoj sreći bez obzira na probleme koji ga okružuju.

“Razglednica”, film Hane Rastoder

Ovaj film uopšte nije film. Nisam umjela da ga napravim. To sam htjela da ti kažem. Ovo su samo razglednice i život koji sam svakog dana htjela da podijelim sa tobom, a nisam zato što ne umijem i zato što me je još uvijek ponekad strah.

Nagrada za najbolji zvuk/muziku na 69. Martovskom festivalu.

“Dysmorphia”, film Isidore Bulatović

Intimni dnevnik mog tela.

 

PONEDELJAK, 30.05. u 19:00 // Fondacija “Danilo Kiš”

“Anatomija hipomanije”, film Mine Vavan

Penzionisani profesor anatomije posvećuje svoj život istraživanju mozga dok se suočava sa izazovima življenja na anatomskom institutu.

Nagrada za najbolji dokumentarni film do 50 minuta na 69. Martovskom festivalu.

“Dobrinka”, film Zoje Čvoro

Zojini roditelji kupili su stan na Novom Beogradu. Kada je otišla da ga pogleda videla je da na vratima pored piše Čvoro, njeno prezime. Pokucala je i otvorila joj je Dobrinka, žena njenog pokojnog pradede, kojeg nikad nije upoznala.

“Početak nečeg lijepog”, film Ilije Zekovića

Ana je mlada studentkinja slikarstva u Beogradu. Radi u restoranu brze hrane kako bi sakupila novac za neophodni slikarski materijal. Otvaraju se nove mogućnosti i početak nečeg novog i uzbudljivog je sve bliži.

Komentari