DOM OMLADINE BEOGRADA U GOSTIMA: SARAJEVO

Dom omladine Beograda (DOB), kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji, pokrenuo je 2017. godine program saradnje sa srodnim institucijama u drugim gradovima naše zemlje i regiona, sa željom da deo svojih kvalitetnih i zanimljivih programa ponudi široj publici. Do sada je održano više programa u nekoliko gradova, a novo gostovanje zakazano je za 28. septembar u Sarajevu, u saradnji sa Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom biće prikazani dokumentarni filmovi nastali na prethodne dve radionice Atelja Varan u Srbiji, ulaz je slobodan.

Nakon prvih radionica dokumentarnog filma renomirane francuske škole Atelje Varan, koje su u Srbiji održane 2004, 2005, i 2007, ove godine realizovana su još dva radionička ciklusa – u Beogradu i Novom Sadu, oba u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u saradnji sa Ateljeom Varan Pariz, Francuskim institutom i Filmskim centrom Srbije. Radionice su realizovane uz podršku Grada Beograda, Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskih sekretarijata za kulturu i obrazovanje Vojvodine, kao i drugih lokalnih i regionalnih partnera.

 

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma neguje „cinéma verité“ pravac dokumentarnog filma. Osnovao je je čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, a prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Radionicu dokumentarnog filma Atelje Varan završili su neki od trenutno najeminentnijih dokumentarista iz regiona: Mila Turajlić (glavna nagrada na IDFA festivalu u Amsterdamu, članica Američke filmske akademije), Srđan Keča (profesor dokumentarnog filma na prestižnom Stenford univerzitetu), Rajko Petrović (dugogodišnji umetnički direktor filmskog festivala Slobodna zona), Ivana Todorović (nakon radionice osvojila je Zlatnog medveda za kratki dokumentarni film na prestižnom Berlinskom festivalu), Ivan Ramljak (trenutno najznačajniji hrvatski dokumentarista)…

 

PROGRAM

Sreda, 28. septembar u 18:00 – Francuski institut Sarajevo, BiH

„Četvrt doma“ (22′), Ana Raičević

Između zgrada nekadašnje fabrike, dom pronalaze slikar Geza, njegove komšije, pas Don i mačka Rusja. Van njihovog mikrosveta promene se uveliko dešavaju, ali ne i unutar njega. Njihova svakidašnjica jednostavno ne veruje da sutra možda ne postoji.

„Razglednica“ (11′), Hana Rastoder – nagrada za najbolji dizajn zvuka/muziku na 69. Martovskom festivalu

Ovaj film uopšte nije film. Nisam umjela da ga napravim. To sam htjela da ti kažem. Ovo su samo razglednice i život koji sam svakog dana htjela da podijelim sa tobom, a nisam zato što ne umijem i zato što me je još uvijek ponekad strah.

„Anatomija hipomanije“ (30′), Mina Vavan – nagrada za najbolji dokumentarni film do 50 minuta na 69. Martovskom festivalu

Penzionisani profesor anatomije posvećuje svoj život istraživanju mozga dok se suočava sa izazovima življenja na anatomskom institutu.

Komentari