DOM OMLADINE BEOGRADA U GOSTIMA: MOSTAR

Dom omladine Beograda (DOB), kao jedna od vodećih ustanova kulture u Srbiji, pokrenuo je 2017. godine program saradnje sa srodnim institucijama u drugim gradovima naše zemlje i regiona, sa željom da deo svojih kvalitetnih i zanimljivih programa ponudi široj publici. Do sada je održano više programa u nekoliko gradova, a novo gostovanje zakazano je za 24. i 25. septembar u Mostaru (BiH), u saradnji sa Hrvatskim domom „Herceg Stjepan Kosača“ i produkcijom Artum Mostar. Tom prilikom biće prikazani dokumentarni filmovi nastali na prethodne dve radionice Atelja Varan u Srbiji, ulaz je slobodan.

 

Nakon prvih radionica dokumentarnog filma renomirane francuske škole Atelje Varan, koje su u Srbiji održane 2004, 2005, i 2007, ove godine realizovana su još dva radionička ciklusa – u Beogradu i Novom Sadu, oba u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u saradnji sa Ateljeom Varan Pariz, Francuskim institutom i Filmskim centrom Srbije. Radionice su realizovane uz podršku Grada Beograda, Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskih sekretarijata za kulturu i obrazovanje Vojvodine, kao i drugih lokalnih i regionalnih partnera.

 

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma neguje „cinéma verité“ pravac dokumentarnog filma. Osnovao je je čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, a prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Radionicu dokumentarnog filma Atelje Varan završili su neki od trenutno najeminentnijih dokumentarista iz regiona: Mila Turajlić (glavna nagrada na IDFA festivalu u Amsterdamu, članica Američke filmske akademije), Srđan Keča (profesor dokumentarnog filma na prestižnom Stenford univerzitetu), Rajko Petrović (dugogodišnji umetnički direktor filmskog festivala Slobodna zona), Ivana Todorović (nakon radionice osvojila je Zlatnog medveda za kratki dokumentarni film na prestižnom Berlinskom festivalu), Ivan Ramljak (trenutno najznačajniji hrvatski dokumentarista)…

 

PROGRAM

Subota, 24. septembar 2022.

19.00 NAGRAĐENI VARAN:

„Anatomija hipomanije“ (30′), Mina Vavan – nagrada za najbolji dokumentarni film do 50 minuta na 69. Martovskom festivalu

Penzionisani profesor anatomije posvećuje svoj život istraživanju mozga dok se suočava sa izazovima življenja na anatomskom institutu.

 

„Razglednica“ (11′), Hana Rastoder – nagrada za najbolji dizajn zvuka/muziku na 69. Martovskom festivalu

Ovaj film uopšte nije film. Nisam umjela da ga napravim. To sam htjela da ti kažem. Ovo su samo razglednice i život koji sam svakog dana htjela da podijelim sa tobom, a nisam zato što ne umijem i zato što me je još uvijek ponekad strah.

 

20.00 VARAN ZA POČETNIKE:

„Bos u gradu“ (38′), Ana Dragić

Svakog jutra od 1978. godine Đorđe je opterećen samo jednom mišlju: kako da što pre stigne na Štrand.

 

„Četvrt doma“ (22′), Ana Raičević

Između zgrada nekadašnje fabrike, dom pronalaze slikar Geza, njegove komšije, pas Don i mačka Rusja. Van njihovog mikrosveta promene se uveliko dešavaju, ali ne i unutar njega. Njihova svakidašnjica jednostavno ne veruje da sutra možda ne postoji.

 

„Dobrinka“ (28′), Zoja Čvoro

Zojini roditelji kupili su stan na Novom Beogradu. Kada je otišla da ga pogleda videla je da na vratima pored piše Čvoro, njeno prezime. Pokucala je i otvorila joj je Dobrinka, žena njenog pokojnog pradede, kojeg nikad nije upoznala.

 

„Život daske“ (26′), Leona Jarikj

Film prati Timijeve letnje dane i daje uvid u užurbani život ovog veoma energičnog ruskog skejtera, koji kao da uvek ima više da kaže svojom daskom nego rečima.

 

Nedelja, 25. septembar 2022.

20.00 PROFESIONALNI VARAN

„Dom naših naroda“ (23′), Tamara Pavićević

Oko jedne od poslednjih sinagoga u Srbiji život teče za preostale Jevreje i sve ostale.

 

„Ispod mosta“ (25′), Filip Lafazanovski

Tri prijatelja povezuje jedan splav i život na reci.

 

„Inkluziv“ (24′), Zvonimir Grujić

U našim mestima i gradovima, prazan prostor je na ceni i mnoge stare zgrade čekaju na pretvaranje u parkirališta ili trgovačke centre. Svakodnevno prolazimo pored tih zgrada ne razmišljajući o njima. Beogradu nije strana ta pojava. U jednom od svojih kvartova, socijalistička fabrika ružne fasade pokušava da živi drugi život.

 

22.00 KONTROVERZNI VARAN

Dysmorphia“ (14′), Isidora Bulatović

Intimni dnevnik mog tela.

 

„Moj crveni film“ (31′), Nenad Pržulj

Kontroverzni autobiografski dokumentarac o ličnim traganjima za ljubavlju, seksualnosti i svim derivatima koji stoje između ta dva pojma.

Komentari