DOM OMLADINE BEOGRADA PROSLAVLJA 50 GODINA RADA

Dom omladine Beograda otvoren je 18. oktobra 1964. godine i ove godine obeležava važan jubilej – 50 godina postojanja i rada sa mladima i za mlade Beograda i Srbije.

U Velikoj sali Doma omladine Beograda, 18. oktobra od 20 časova biće održana svečana akademija, na kojoj ćemo se prisetiti prvih pola veka postojanja i svih ljudi koji su dali doprinos radu i razvoju ove kuće. 

U Glavnom holu Doma omladine Beograda, 19. oktobra u 13 časova biće otvorena izložba „Omladinske radne akcije u Beogradu“

Podsetićemo učesnike radnih akcija i mlade, koji u njima nisu učestvovali, na taj period izgradnje i posebno istaći  činjenicu da je Dom omladine Beograda izgrađen kao Spomen dom omladinskih radnih akcija.

 

Dom omladine Beograda je institucija koja je tokom 50 godina postojanja ispunila, ali i nastavlja misiju posvećenu pre svega mladima i svima koji se osećaju i ponašaju kao mladi duhom. Biti mlad duhom znači biti okrenut stvaranju i novom, tek dolazećem. Upravo su to stremljenja koja su u proteklim decenijama pokretala sve zaposlene u Domu omladine Beograda, kao i njegovu vernu publiku i korisnike zbog kojih postoji.

 

Njegov značaj je nemerljiv, kao pokretača kulturnih zbivanja u Beogradu, Srbiji i regionu, kao uporište drugačijeg pogleda na stvarnost, kao mesta na kome se okuplja kreativni potencijal naše zemlje. Uvek u potrazi za novim granicama, spreman na nemoguće, smeo u otkrivanju novih mogućnosti, Dom omladine sa uspehom je organizovao na desetine hiljada vrednih kulturnih programa, od kojih su oni najbolji zauvek promenili lik naše sredine.

 

U vremenu opšte komercijalizacije kulturne ponude, Dom omladine Beograda je ustanova od posebnog značaja upravo zato što istrajava na svom putu predstavljanja novih svetskih umetničkih tendencija publici u našoj zemlji, bez kompromisa. Ali je još važnije što mladima Beograda i Srbije omogućava, podržava ih i pomaže da se oni sami izraze, ispolje, ostvare na najkreativnije načine koji odišu slobodom. Uz to Dom omladine Beograda daje priliku mladima da i lično upoznaju neke od najvažnijih umetnika današnjice, i iz prve ruke iskuse savremenu umetničku i obrazovnu praksu i trendove.

 

Od posebne društvene vrednosti je činjenica da je Dom omladine od svog osnivanja bio i ostao popularna platforma na kojoj se kroz mnogobrojne tribine odvijao društveni dijalog. Promocija tolerancije i društvene svesti deo je misije ove ustanove, posebno vredan za mlade generacije.

 

U ovim prostorijama su održavane neke od najboljih gradskih rokenrol igranki šezdesetih; Beogradski džez festival je osnovan 1971, FEST je od početka baš u tom bioskopu imao svoje najsmelije, ponoćne projekcije, Marina Abramović je imala prvu izložbu, Dobrica Ćosić je sedamdesetih počeo da okuplja prvi Odbor za ljudska prava, na Maloj Puli su uvek bili predstavljani najbolji jugoslovenski filmovi; tokom osamdesetih su učestali važni domaći rokenrol koncerti, od EKV do Džoni Štulića, beogradska bluz scena je našla svoj dom, podržan je prvi SOS tele-apel za žrtve porodičnog nasilja, pomognuto je osnivanje omladinskog televizijskog OK kanala, koji je postao Treći kanal, čuveni 3K, sa Radiom B92 smo delili zgradu skoro 15 godina; devedesete su inače bile burne političke godine, te su osnivačke kongrese ovde imale razne stranke i organizacije. Ovaj 21. vek je vek rekonstrukcije Doma omladine Beograda, pa je najviše programskih inicijativa bilo usmereno na unutrašnju modernizaciju i osavremenjavanje – od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala 2005, sada kao jedne od manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, preko mnogobronih novih filmskih, muzičkih i pozorišnih festivala, besplatnih radionica koje slede nekadašnju ideju besplatnog Omladinskog univerziteta, do podsticajnih tribinskih programa koji razvijaju društveni dijalog u novim okolnostima.

 

Današnji Dom omladine Beograda ima preko 1600 programa godišnje, što je 5 do 6 dnevno, i više od 400.000 posetilaca na svim svojim programima. Posebno smo ponosni na besplatne obrazovne programe i radionice koje omogućavaju mladima da kvalitetno provedu svoje slobodne vreme učeći na zabavan način, razvijajući svoju kreativnost i upoznajući se i koristeći najsavremeniju tehnologiju, u potpuno bezbednom ambijentu u centru Beograda.

 

Muzički, filmski, tribinski, likovni, edukativni i pozorišni programi koji predstavljaju redovnu programsku ponudu Doma omladine Beograda odvijaju se od jutarnjih do kasnih večernih sati, pa se slobodno može reći da je ovo ustanova koja nikad ne spava, pravi Dom današnje omladine i svih onih koji žele da se bave kreativnom i zabavnom stranom života.

Komentari