DOM OMLADINE BEOGRADA AKTIVAN U MEĐUNARODNOJ SARADNJI

Dom omladine Beograda koristi svaku priliku da uspostavi spone sa drugim kulturnim sredinama, te da omogući našim mladim ljudima ostvarivanje profesionalnih kontakata i promociju svog rada u inostranstvu. Najnovija međunarodna aktivnost Doma omladine Beograda uspešno je realizovana od 14. do 22. maja u Azerbejdžanu, gde je održan festival Univision Song Contest.

Radi se o velikom međunarodnom skupu na kome se susreću mladi muzičari, uglavnom studenti, a koji kroz takmičenje daje mogućnost za vidljivost i razmenu iskustava sa kolegama. Dom omladine Beograda je bio organizator odlaska mladih muzičara iz Srbije na ovo takmičenje, a na inicijativu i u saradnji sa Ambasadom Azerbejdžana.

Predstavnici Srbije na Univision Song Contest-u bili su vokalni kvintet sa klavirskom pratnjom, pod nazivom Fifth Dimension (5D). U Bakuu oni su predstavili svoj rad, ali bili i promoteri srpske kulture i umetnosti. Grupu čine Srđan Marković, Dina Sajeh, Tijana Murgaški, Ilija Mihajlović i Milan Petković. Izveli su autorsku kompoziciju Srđana Markovića, pod nazivom „Ti i ja“ i zauzeli sedmo mesto u konkurenciji učesnika iz preko 30 zemalja sveta. Festival nudi zanimljivo početno međunarodno profesionalno iskustvo, i to iz jednog dela sveta o kome do nedavno nismo mnogo znali, iz države koja je sve prisutnija na našim prostorima.

Srđan i njegove kolege veoma su zadovoljni plasmanom i iskustvom koje su stekli učešćem na ovom takmičenju. „Proveli smo 8 nezaboravnih dana u Bakuu, organizacija festivala je bila izuzetna, grad je veoma lep. Upoznali smo kulturno-umetnički život u prestonici Azerbejdžana, ali najvažnije od svega je što smo imali odličnu priliku za sticanje novih iskustava i kontakata. Upoznali smo veoma važne ljude na vodećim pozicijama u svetu muzike, između ostalih i neke od članova organizacije Eurosonga i uspešne producente, ali i mlade muzičare iz celog sveta. Učešće na Univision Song Contest festivalu bilo je sjajna prilika da predstavimo svoj rad, ostvarimo važne profesionalne kontakte i povežemo se sa drugim muzičarima“, kaže Srđan Marković, mladi umetnik, koji se bavi komponovanjem, primenjenom muzikom, ali gradi i pevačku karijeru.

Dom omladine Beograda čestita Srđanu i njegovim kolegama iz benda 5D na dobrom plasmanu koji su ostvarili u Azerbejdžanu i nastavlja kontinuirano da radi na predstavljanju i afirmaciji srpskih umetnika mlađe generacije u svetu, kroz različite programe kulturne razmene.

 

 

Komentari