Dokumentarac o životu Žike Obretkovića u Bioskopu DOB

Živadin Žika Obretković, zdepasti veseli junak gradskog asfalta poznat u metropoli po uličnim performansima, ali i po samo njemu svojstvenoj sintagmi „u celini i celosti“,  uplovio je i u filmske vode. Ovaj pesnik, usmeni pripovedač, kompozitor, interpretator, posle višedecenijske multimedijalne karijere postaje glavni glumac i u biografskom dokumentarcu režisera Đorđa Traživuka „Grand legenda u celini i celosti“. Film će biti prikazan u Velikoj sali Doma omladine u subotu, 14. jula od 20 i 21 čas. Cena ulaznice je 100 dinara.

 

Na pitanje zašto je baš ovaj junak zaslužio da bude okosnica za film, režiser Traživuk odgovara: „Žika po mnogim stvarima prevazilazi većinu akademika, političara, estradnih zvezda. Tokom snimanja sam zaključio da imam veliku sreću što sam naleteo na čoveka koji ima šta da kaže, a da ne laže. Takve osobe je danas teško pronaći.“

Obretković je svoju karijeru započeo u Studentskom gradu gde je držao vatrene govore na radnim akcijama. Posle se izveštio kao svirač frule. Kao ulični umetnik, stalno je na istom mestu ispred Opštine Stari Grad ili u Skadarliji, a njegova popularnost ne jenjava. Stalno aktuelan, suprostavlja se vremenu i prolaznosti.

„Radi se o čoveku koji se nekoliko puta kandidovao za predsednika Republike, objavio pet knjiga svojih pesama, izdao dva albuma svojih pesama, glumio u predstavama“, objašnjava Đorđe Traživuk.
Njegova medijska karijera otpočela je saradnjom sa Milovanom Ilićem Minimaksom u radijskoj emisiji „Tup tup“. Učestvovao je i u emisiji na Trećen kanalu „Šoder lista“.

Scenarista filma, Dušan Cicvara, o dokumentarcu „Grand legenda u celini i celosti“ govori: „Svaka metropola ima svoje junake, to su uvek veoma autentične ličnosti. Oni vremenom postaju gradske legende. U Beogradu, to je Žika Obretković.“

„Znam da većina pevača i estradnih umetnika plaća velike sume novca da bi bili prisutni u medijima. Međutim i sa brojnim reklamama i stalnim pojavljivanjem na TV programima, oni ipak ne uspevaju da budu prepoznatljivi. Živadin ne plaća nikome ništa, a svi ga znaju. Možda se posle subote za njega zainteresuju i holivudski studiji, nikad se ne zna,“ priča režiser Traživuk kroz smeh.

Međutim još jedan od povoda za snimanje bio je i težak život koji vodi zvezda ulice. Autori se nadaju da će film pokrenuti akciju za pomoć ljudima na granici egzistencije.

Film o Žiki Obretkoviću posle prikazivanja u Domu omladine nastaviće putovanje. Planirano je prikazivanja na filmskim festivalima u Nišu, Tuzli i Varaždinu.

Komentari