ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #27

Red Hot Chili Peppers – “Blood, Sugar, Sex, Magik” (1991)

Dinosaur Jr. – “You’re Living All Over Me” (1987)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

 

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Ovaj put se bavimo baštinom alternativnog roka, odnosno pločama koje su pravo iz andergraunda osamdesetih iznele novi rokenrol jezik i moralne vrednosti na veliku svetsku scenu.

Red Hot Chili Peppers – “Blood, Sugar, Sex, Magik” (1990)

Prvo pravo remek delo Red Hot Chili Peppersa, zahvaljujući kome su postali globalno poznata grupa. Organski spoj kog su stvorili Anthony Kiedis upamtljivim glasom, Flea igrajućim basom, John Frusciante senzualnom gitarom i Chad Smith motoričnim bubnjem, bio je nečuven do tad. Ujedinjujući hippie osećajnost, punk stav i surferski moral, RHCP su se pretvorili u ulične heroje koje su svi upoznali. Čulni, funky magnum opus “Blood, Sugar, Sex, Magik”, bio je i ostao onaj veličanstveni dupli album na kome su koncentrisali sve dotadašnje iskustvo, iznoseći svoj stav prema svetu. Ispostavilo se da je isti pogled sa njima delilo mnogo mladih širom planete. Red Hot Chili Peppers su od tad postali više od obične rokenrol grupe – oni su način života i savremeno oličenje rok mita.

 

Dinosaur Jr. – “You’re Living All Over Me” (1987)

Jedna od najboljih grupa američkog alternativnog roka osamdesetih svakako je trio Dinosaur Jr, iz malog mesta Amherst, Massachusetts. Predvodio ih je, i još uvek ih predvodi, J Mascis, jedan od najvećih gitarskih, pevačkih i poetskih talenata te generacije. On je stvorio “slacker” stil, koji je brzo postao osnova na kojoj je izgrađen alternativni životni pogled devedesetih, šireći se van muzike i na filmove, stripove i modu. Dovoljno je reći da bez njegove ugasle osećajnosti i pasivnog anti-konzumerizma, ne bi bila moguća pojava Nirvane. Definišući ovu estetiku i etiku, “You’re Living All Over Me” se nametnuo kao rano remek delo Dinosaur Jr, i jedno od najuticajnijih izdanja svog doba.

*********************************

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari