Tribina: “CRASH COURSE IV: Scena vizuelnih umetnosti u Srbiji” Трибина: “CRASH COURSE IV: Сцена визуелних уметности у Србији”

Umetnost u zajednici i umetnost zajednice

Ciklus tribina: UMETNIČKE SCENE
Organizacija: Dom omladine Beograda i UNESKO katedra za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta Lion 2, Francuska

Učestvuju:

Ljudmila Stratimirović, KC Grad

Jovana Trifuljesko, Umetnički kolektiv U10

Vladimir Marković, Zajednička akcija blok 70

Uređuje i moderira: Milena Janković, alumnistiknja UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i saradnica u Fondaciji „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

 

Druga u nizu tribina posvećena sceni vizuelnih umetnosti govoriće o umetnosti zajednice – umetničkim i neumetinčkim poduhvatima razvoja kapaciteta društva. Nakon pozitivnih primera iz prakse Bijenala mladih, Festivala Prepad i izložbe Prostori, organizacija i udruženja ispred kojih su govorili njihovi predstavnici na prethodnoj tribini, nastavljamo razgovor o mogućnostima saradnje sa grupama ugroženih, ali i onih koje treba ohrabriti – umetnika na počektu karijere, kao i aktivista i građana koji žele da unaprede život u svojoj neposrednoj okolini.

Kako i zašto umetnost doprinosi jednoj zajednici i sredini, šta determiniše modele participacije u umetnosti i zašto pribegavamo umetnosti da bismo podigli vidljivost gorućih problema jednog naselja govorićemo u poslednjem u nizu ciklusa tribina posvećenog vizuelnoj umetnosti.

 

Ciklus tribina „Umetničke scene“ je ogranizovan u saradnji Doma omladine Beograda i UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerzitet Lion 2, Francuska. Pokrenut je sa idejom da se mladim ljudima omogući bolje upoznavanje sa načinom funkcionisanja kulturnog sistema i četiri savremene umetnosti u Srbiji: filmska, muzička, scena izvođačkih i vizuelnih umetnosti. Tribine se dotiču pitanja stvaralaštva, poput aktuelnih umetničkih praksi i trendova, ali i teme učešća mladih, od pitanja potrebe do produkcije i kulturne ponude. Cilj ciklusa je da se kritički analizira način funkcionisanja različitih umetičkih scena, i to sa stanovišta kulturne i identitetske politike, ekonomije, kritičke teorije i estetike, tako da publika tribina bolje razume ekonomske, kulturne i političke uslove i efekte proizvodnje umetnosti, kao i da otkrije i diskutuje načine na koje može da se uključi u osmišljavanje novih programa i donošenje odluka. Nakon završetka ciklusa od osam tribina, planirano je i objavljivanje štampane publikacije, sa stručnim tekstovima, osvrtom na razgovore i najvažnijim zaključcima koji su proizašli iz izlaganja i diskusija tokom ciklusa.

Komentari