ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #2

VIOLENT FEMMES PRVI ALBUM I GRAM PARSONS „GP“
Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić
 
U drugoj epizodi serijala govorimo o dva ključna rok albuma koja su donela novu estetiku i pogled na svet, u dve različite generacije.

Gram Parsons sa svojom pločom „GP“ (1973), stoji na početku priče o autorskom kantri-roku, i spontano unosi u rokenrol do tad nepoznate motive greha i spasenja. Pravi ukleti pesnik generacije sedamdesetih, Gram Parsons je autentični poetski genije čija ga bogata emotivna  zaostavština kvalifikuje za mesto među najvećima i najuticajnijima. Violent Femmes na svom prvom albumu (1983.) donose revolucionaran spoj pankersnih stavova sa folk-rok zvukom, kojim pokreću celu scenu novog američkog rok zvuka u osamdesetim godinama. Njihov bespoštedan opis svih mogućih tinejdžerskih lutanja u svetu kog određuju odrasli, do dan danas je ostao jedan od najsnažnijih muzičkih iskaza na tu temu.
Serijom tribina “Zlatne godine” pokušavamo da podignemo na viši nivo promišljanja naš odnos prema albumima koji su oblikovali svetsku, pa i ovdašnju kulturu – njihovo mesto zaista je zlatno, kao i ono koje pripada najboljim romanima, filmovima i strip albumima. Činjenica da ova oblast nije predmet akademskih istraživanja u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa albuma, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. Krajnje je vreme da im se prizna ogroman značaj koji imaju, kao i uloga kulturnih temelja.

Komentari