ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #14

THE STOOGES

RAMONES – “ROCKET TO RUSSIA”

Ploče donose: Žikica Simić i Moma Rajin

Moderator: Dragan Ambrozić

 

 

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! The Stooges predvođeni mladim Iggy Popom, kao i pank ikone Ramones, svakako spadaju u ono što bismo nazvali ultimativnim rokenrol iskustvom u najčistijem obliku, njegovom definicijom.

 

Prvi album grupe The Stooges, doneo je 1969. godine nenajavljenu revoluciju u rok izrazu. Agresivno kao ništa do tad, glasno gitarsko sazvučje ove detroitske grupe udarilo je temelje onome što će kasnije biti nazvano pank. U centru pažnje bio je manični frontment koji je sebe nazvao Igi Pop, čije je pevanje zvučalo kao izazivanje, a ponašanje na sceni uvek bilo na ivici incidenta zbog koga se poziva policija. Kao prvi u seriji sličnih ekscesnih pojava, Igi je u godinama koji su dolazile postao model za sve koji su od ekstremnog ponašanja načinili deo rokerskog umetničkog izraza. Međutim, ono što čini “The Stooges” vanvremenskim remek delom jeste nekoliko večnih iskaza: pesme “1969”, “I Wanna be Your Dog” i “No Fun” spadaju u one posle kojih van odmah postaje jasno da je rokenrol nešto veće od života.

 

Ramones su već za sobom imali dva albuma (“Ramones”, “Leave Home”) i smatrali su se prvim pravim američkim pank bendom, kad su 1977. snimili “Rocket To Russia”. Oba prethodnika bila su relativno neuspešna po industrijskim standardima, mada su praktično pomogla da se pank oblikuje kao pogled na svet i stil. Treći album je zato odigrao glavnu ulogu u konačnom ustoličavanju legende o Ramonesima, samim tim što je dobacio do mejnstrim medija i zvaničnih lista singlova sa hitovima “Sheena Is A Punk Rocker” i “Rockaway Beach”. Frenetičan, a istovremeno zarazno melodičan zvuk, prostodušan, ali ne prizeman pristup realnostima života, kao i beskompromisno oponiranje establišmentu bilo koje vrste, pretvorili su ih posle ovog remek dela u globalno prepoznatljive likove popularne kulture.

 

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari