ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #13

THE PSYCHEDELIC SOUNDS OF 13th FLOOR ELEVATORS
LED ZEPPELIN IV

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

 

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Roky Erickson i Led Zeppelin stoje na onoj tački na kojoj se ukrštaju punokrvni rokenrol i potreba za mističnim iskustvom.

Kad je godine 1966. izašao album “The Psychedelic Sounds Of 13th Floor Elevators”, bio je to neočekivano revolucionaran podvig na kome je prvi put pomenut izraz “psihodelični rokenrol”. Na istoj talasnoj dužini sa prvim albumom Velvet Underground u Njujorku i prvim albumom The Doorsa u Los Anđelesu, ovaj bend iz Ostina, Teksas, odlučujuće je doprineo osvajanju umetničkih sloboda i eksploziji kerativnih ambicija unutar rok muzike. Sa druge strane, njihovo rano promovisanje rokenrola kao platforme za duhovnu samospoznaju, stvorilo je novi model grupe, otvarajući vrata percepije za mnoge koje su kasnije došle. 13th Floor Elevators su tako zadužili generacije koje su došle posle njih, između ostalog i zahvaljujući svom demoničnom frontmenu, Roky Ericksonu – duboko proživljavajući ulogu lidera koji vodi publiku na put u nepoznato, on je svojim upečatljivim zavijajućim pevanjem stvorio ekstreman stil vokalnog izraza, kog će kasnije mnogi slediti. Roky je u kasnijim godinama postao jedna od najvećih andergraund legendi, živeći bukvalno na ivici i sa one strane ivice prihvatljive egzistencije, boreći se sa psihotičnim poremećajem – njegova nedavna smrt, razlog je da se podsetimo na ovu veličinu.

Kad su Led Zeppelin 1971. objavili svoj neimenovani album, koji je bio četvrti po redu – bili su na vrhuncu stvaralačkih moći i popularnosti, jedna od neosporno najpopularnijih grupa na svetu. Ploča poznata pod imenom “IV” i danas je najprodavanije izdanje ovog tiražnog sastava, ali po mnogo čemu i najrevolucionarnija – pošto su na prvim izdanjima pomogli da se formulišu osnove žanra koji će uskoro biti poznat kao heavy metal, ovde su ga nadrasli, ponudivši jedno spiritualno putovanje sa one strane rok muzike. Inspiraciju su našli ne samo u bluzu, nego i engleskom folku, dajući nov, vanvremenski kvalitet svojoj viziji. Koristeći pre svega ogromno lirsko nadahnuće Jimmy Pagea i izazovno izražajnu glasovnu i telesnu pojavu Roberta Planta, Led Zeppelin su se ovom pločom upisali u neprolazne legende, ostavljajući za sobom klasike kao što su “Black Dog”, ”Rock’n’roll”, “Battle of Evermore” i posebno “Stairway To Heaven”, jednu od najpopularnijih rok pesama svih vremena.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari