Zabavnik pre Zabavnika & Edicija ilustrovanih knjiga „Srpski naučnici u slici reči“

Program Centra za umetnost stripa
17:00- 17:45 Druženje Zabavnikovaca i ekskluzivno predstavljanje broja „Politikinog Zabavnika“ od 5. maja — sa živim rubrikama, specijalnim gostima i uz nagradnu igru deljenja primeraka.
18:00- 18:45 Edicija ilustrovanih knjiga „Srpski naučnici u slici reči“

„Politikin Zabavnik“ je prva linija zabave i poslednja odbrana uljuđenosti i kulture!

Već osam decenija „Politikin Zabavnik“ toliko utiče na naše živote da je odavno prekoračio svoje papirne stranice. Zato organizujemo druženje Zabavnikovaca, ali i ekskluzivno, dan ranije, predstavljanje broja od 5. maja — uz nagradno deljenje primeraka, žive rubrike, ekskluzivne informacije i goste iznenađenja.

Podsećamo da je upravo „Politikin Zabavnik“ jedan od samo tri lista koji izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima (uz list „Politika“ i „NIN“). Izrastao je u instituciju bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće. Po nekim istraživanjima rađenim devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili čitaoci „Politikinog Zabavnika“. Tvorci „Zabavnika“ ozbiljno su shvatili svoj zadatak i kroz zanimljive rubrike o svetu nauke, prirode i prošlosti izgradili ovu svojevrsnu ustanovu kulture. Malo pouke, malo zabave, sve ilustrovano da pobudi maštu i eto „Zabavnikovog“ recepta za očuvanje one najlepše dečije znatiželje koju bi svaki čovek dok je živ trebalo da nosi u sebi. „Zabavnik“ je i velika enciklopedija najboljih stripova koji su ikada nacrtani u svetu.

Redakcija lista danas ima stotine probranih saradnika koji pišu, slikaju, crtaju i izmišljaju, među njima ima i članova Akademije nauka, profesora univerziteta, slikara, lekara, astronoma, biologa, istoričara, profesora jezika i književnosti, grafičara…

**************************************

Ilustrovane biografije naših najvećih naučnika u brošurama-slikovnicama za decu (i odrasle!) zajednički objavljuju izdavačka kuća „Makondo“, Centar za promociju nauke i Udruženje „Srpski legat“.

U ovom programu autori i urednici predstavljaju prva četiri toma edicije u kojima su obrađeni životi velikana kao što su Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić, Nikola Tesla i Mihailo Petrović Alas.

Brošure-slikovnice je napisao naučnik Nikola Veselinović, sa  mnogo zanimljivih detalja koji su većini čitalaca do sada bili nepoznati. Ediciju ilustruju poznati crtači stripova ali i drugi ugledni likovni umetnici. U prvom kolu to su Aleksa Gajić, David Vartabedijan i Dragutin Vukelić.

Ilustrovana edicija za decu i odrasle „Srpski naučnici u slici i reči“, u mnogo čemu se slaže sa „Makondovom“ edicijom „Večni klasici“ i njenom prvom bibliotekom „Liga izuzetnih džentlmena“. Edicija u svom prvom kolu obrađuje velike srpske naučnike, ali je plan da se u budućim kolima jedne šire edicije obrade i životi velikih srpskih umetnika i drugih kulturnih radnika.


_________________________
O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari