Zabavnik pre Zabavnika & Dan Roberta E. Hauarda

Program Centra za umetnost stripa

17:00 Druženje Zabavnikovaca i ekskluzivno predstavljanje broja „Politikinog Zabavnika“ od 28. aprila — sa specijalnim gostima i uz nagradnu igru deljenja primeraka.
18:00 Dan Roberta E. Hauarda: Konan i Kralj Kul: Tribina povodom srpskih prevoda serijala „Konan“ u izdanju „Darkvuda“ i „Kralj Kul“ u izdanju „Makonda“.

 

17:00- 17:45 Druženje Zabavnikovaca i ekskluzivno predstavljanje broja „Politikinog Zabavnika“ od 28. aprila — sa specijalnim gostima i uz nagradnu igru deljenja primeraka. Sa vama se druže novinar Nemanja Baćković i gosti iznenađenja, a moderator je pisac Zoran Stefanović.

 „Politikin Zabavnik“ je prva linija zabave i poslednja odbrana uljuđenosti i kulture!

Već osam decenija „Politikin Zabavnik“ toliko utiče na naše živote da je odavno prekoračio svoje papirne stranice. Zato organizujemo druženje Zabavnikovaca, ali i ekskluzivno, dan ranije, predstavljanje broja od 28. aprila — uz nagradno deljenje primeraka, žive rubrike, ekskluzivne informacije i goste iznenađenja.

Podsećamo da je upravo „Politikin Zabavnik“ jedan od samo tri lista koji izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima (uz list „Politika“ i „NIN“). Izrastao je u instituciju bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće. Po nekim istraživanjima rađenim devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili čitaoci „Politikinog Zabavnika“. Tvorci „Zabavnika“ ozbiljno su shvatili svoj zadatak i kroz zanimljive rubrike o svetu nauke, prirode i prošlosti izgradili ovu svojevrsnu ustanovu kulture. Malo pouke, malo zabave, sve ilustrovano da pobudi maštu i eto „Zabavnikovog“ recepta za očuvanje one najlepše dečije znatiželje koju bi svaki čovek dok je živ trebalo da nosi u sebi. „Zabavnik“ je i velika enciklopedija najboljih stripova koji su ikada nacrtani u svetu.

Redakcija lista danas ima stotine probranih saradnika koji pišu, slikaju, crtaju i izmišljaju, među njima ima i članova Akademije nauka, profesora univerziteta, slikara, lekara, astronoma, biologa, istoričara, profesora jezika i književnosti, grafičara…

***********************
18:00- 18:45 Dan Roberta E. Hauarda: Konan i Kralj Kul: Tribina povodom srpskih prevoda serijala „Konan“ u izdanju „Darkvuda“ i „Kralj Kul“ u izdanju „Makonda“. Na tribini učestvuju Milan Jovanović (IK Darkvud), Kristijan Relić (IK Makondo), stripski scenarista i moderator tribine Zoran Stefanović, sa gostima iznenađenja.

Robert Ervin Hauard (1906-1936) bio je klasični američki palp pisac fantazije, horora, istorijskih romana, boksa, vesterna i detektivskih romana. Napisao je preko tri stotine priča i sedam stotina pesama „sirove snage i raskalašnih emocija”, a posebno je poznat zbog svojih upečatljivih opisa “mračnog univerzuma avantura i tamnovitog horora.”

Posebno su likovi iz njegove književnosti Konan Kimerac zvani Varvarin i Kralj Kul uveli svog mladog tvorca iz teksaškog Kros Plejnsa, tokom velike ekonomske krize 1930-ih, u odabrano društvo koje čine književni tvorci legendi: Ned Bantlajn, Aleksandar Dima, Meri Šeli, Ser Artur Konan Dojl, Brem Stoker, Edgar Rajs Barouz, Dašijel Hamet, Hauard Filips Lavkraft, Džon Ronald Ruel Tolkin i Ijan Fleming.
Mesto Konana Varvarina u pop-kulturi može porediti sa ikonama kao što su Tarzan, Šerlok Holms i Džejms Bond. Do sada se pojavio u prozi, poeziji, stripovima, filmovima, televizijskim programima i video-igrama, što je doprinelo njegovoj dugotrajnoj popularnosti. Zajedno sa kraljem Kulom često se dovodi u vezu sa podžanrom mač i magija, poznatom i pod nazivom herojska fantastika.
 
 

_________________________
O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari