Yugoslamia

Američka slem šampionka Caroline Harvey gost na poetskom događaju Yugoslamia u Domu omladine!

Organizator događaja Yugoslamia je neprofitna organizacija Alternativni Kolektiv iz Beograda, a projekat je realizovan uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Ulaz je besplatan! Događaj ima za cilj da promoviše slem kao novu umetničku disciplinu koja spaja poetski izraz sa modernim teatrom i započne tradiciju međunarodne saradnje u ovoj oblasti, koja je u našoj zemlji još uvek u ranoj fazi razvoja.

U nedelju, 16. oktobra sa početkom u 20 časova, beogradski Dom omladine će ugostiti neke od istaknutih performera iz Srbije i regiona, uz učešće umetnice iz Sjedinjenih Američkih Država. Kao inicijalni događaj, prva Yugoslamia neće biti takmičarskog karaktera, već će učesnici dobiti priliku da predstave svoje radove u slobodnoj formi i bez striktnih vremenskih ograničenja.

Među učesnicima će se naći višestruka pobednica slem takmičenja u SAD Caroline Harvey, hrvatski pesnici Jasmina Šušić i Dejan Inđić , pobednici domaćeg slem šamionata u protekle dve godine, Nišlije Goran Živković i Karinos Uterus, iskusni performer iz Pančeva Dejan Čančarević, autorka i dramaturškinja Milena Minja Bogavac, mladi duo sa beogradske scene  Maja Vujinović i Jelena Brkić (Opake slemerke), rok pevačica i pesnikinja Sana Garić, kao i lokalni slemer Aljoša Dražović. Program će voditi književnica Branka Selaković iz Užica, dok će za muzičku podršku biti zadužen DJ Dutzae.

Interakcija sa publikom je visoko poželjna, jer je poetski slem po svojoj prirodi dinamična i dvosmerna forma komunikacije. Stoga ne treba očekivati klasično poetsko veče na kome se čita sa papira dok publika mirno sedi, već daleko zabavniju atmosferu u kojoj se izvođači direktno obraćaju posetiocima, koji mogu da dobacuju, aplaudiraju, skandiraju i nadovezuju se na stihove koje slušaju. Rezultat je nešto što se mora doživeti da bi se do kraj razumelo – kao što ne postoje dva identična pesnika ili performera, tako je i svaki slem događaj jedinstven i neponovljiv.

Komentari