VIKIMEDIJA Srbije: Promocija projekta “1001 arapska reč”

Učesnici: studenti i profesori Filološkog fakulteta u Beogradu i predstavnici Vikimedije Srbije
Vikimedija Srbije u saradnji sa studentima Filološkog fakulteta, od 2013. godine uspešno razvija prvi slobodni onlajn arapsko-srpski rečnik. Projekat pod nazivom „1001 arapska reč“ ima za cilj povećanje brojnosti i kvaliteta fonda arapskih reči na Vikirečniku na srpskom jeziku i jačanje i proširenje zajednice zainteresovane za arapski jezik.

Ove godine projekat „1001 arapska reč“ je uspešno završen ali se zbog velikog interesovanja rad na istom planira i ubuduće. Povodom ovoga organizuje se promocija rečnika koja će se održati 19. juna u tribinskoj sali u Domu omladine Beograda od 18 časova. Prisutnima će se obratiti članovi tima “1001 arapska reč”, viši lektor na Filološkom fakultetu – Dragana Đorđević, profesor Rade Božović, izvršni direktor Vikimedija Srbije – Mile Kiš.

Vikimedija Srbije Vas poziva da svojim prisustvom doprinesete ovom događaju i pomognete ostvarenju zajedničkih ciljeva.
 
Mr Dragana Đorđević, viši lektor na Filološkom fakultetu, učestvovala je na nekoliko međunarodnih kongresa u zemlji i inostranstvu, uključujući i arapski svet, a od 2004. bila je član redakcijskog kolegijuma časopisa naučnih i stručnih prevodilaca Srbije Prevodilac (Beograd). Bavi se književnim prevođenjem. Ovom prilikom govoriće o arapskom jeziku i značaju rečnika kao sredstva učenja.
 
Profesor Rade Božović, više puta je bio šef katedre za orijentalistiku, prodekan i dekan Filološkog fakulteta. Orijentalista, koji se posebno bavi arapskim svetom i persijskom književnošću. Član je Udruženja knjižnjevnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
 
Mile Kiš, izvršni direktor Vikimedije Srbije, uspešno je razvijao i realizovao mnogobrojne projekte Vikimedije Srbije. Jedan od njih je i “1001 arapska reč”, i ovom prilikom pričaće o samom početku projekta, njegovoj budućnosti, kao i mogućnostima razvijanja drugih slobodnih onlajn rečnika.
 
Članovi tima “1001 arapska reč”: Lina Aburas, Miroslav Loci, Veljko Veličković, Milica Tomović, Tanja Milošević, Jovana Milošević, Tijana Stefanović, Dragana Momčilović, Taida Rastić, Tamara Poletan, koji su aktivno radili i doprinosili projektu, predstaviće projekat i govoriti o značaju prvog slobodnog onlajn arapsko-srpskog rečnika.

Više o projektu na: http://sr.wiktionary.org/sr/Vikirečnik:Vikiprojekat_1001_arapska_reč

Komentari