Tribina: Zvezdane staze

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

“Prema tami”, novi filmski nastavak “Zvezdanih staza”, jedne od najdugovečnijih i najpopularnijih SF franšiza, povod je za okupljanje ljubitelja i pretresanje istorijata i budućnosti serijala. Tvorac serije je bio scenarista i producent Džin Rodenberi, kojem su “Zvezdane staze” obeležile život i rad. Originalna TV serija je započela emitovanje 1966.godine, a dala nam je omiljene likove: kapetana Kirka, Spoka, Skotija, Uhuru, Sulua, Čehova, koji svemirskim brodom Enterprajz krstare po poluistraženim oblastima svemira. 

Posle tri sezone i niza nagrada „Zvezdane staze“ se nastavljaju kao animirana serija, da bi se u žižu interesovanja vratle nizom filmova tokom osamdesetih godina i serijalom „Nova generacije“ — rekordera po TV gledanosti. Ovaj put pratimo avanture kapetana Pikarda, Rajkera, Trojeve, Vorfa, dr Krašer, Džordija Lafordža i androdia Dejte, na novom i poboljšanom Enterprajzu-D. Popularnost „Nove generacije“ je omogućila još nezavisnih serijala: DS-9, Vojadžer i Enterprajz, svaki sa novom postavom likova. Franšiza se u međuvremenu razgranala i na brojne knjige, stripove, stone i video igre i zauzela čvrstu visoku poziciju kako i ’u narodu’ tako i među tvrdokornim ljubiteljima naučne fantastike.

Junaci originalne serije su se vratili na velike ekrane u (za sada) dva filma DžDž Abramsa u jednoj modernizovanoj, alternativnoj postavci, koja postoji paralelno sa glavnim kanonom.

Komentari