Tribina: “Zaštita oglednih životinja – fikcija ili stvarnost”

Ciklus: Ljudi i životinje

Govore: prof. dr sci Zoran Todorović, predsednik Bioetičkog društva Srbije, dr vet. med. Ivana Lazić, savetnik za dobrobit životinja u Upravi za veterinu, Sunčica Vučaj, koordinatorka Tima za ogledne životinje i Milica Ranković, predsednica, iz Udruženja Feniks.

U Srbiji još uvek ne postoje zvanični, statistički podaci o tome koliko se životinja godišnje koristi u ogledne svrhe. Nezvanično, to je oko 25.000. U kakvim uslovima žive, kako se reprodukuju, kakvi se eksperimenti na njima vrše i kako završavaju život kada se eksperiment završi još uvek se zvanično ne zna. Donošenje zakonske regulative, formiranje etičkih komisija i etičkog saveta je tek  početak rada na definisanju i regulisanju stanja u oblasti zaštite oglednih životinja i uvođenje reda i kontrole. Tek kada Zakon o dobrobiti zaživi moći ćemo da govorimo o tačnim podacima o upotrebi životinja u eksperimentalne svrhe budući da je sve što je do sada urađeno na prikupljanje podataka i zameni životinjskih modela alternativnim procedurama zavisilo pre svega od dobre volje i entuzijazma pojedinaca.

U Srbiji još uvek ne postoje zvanični, statistički podaci o tome koliko se životinja godišnje koristi u ogledne svrhe. Nezvanično, to je oko 25.000. Najveći broj eksperimenata se izvodi se na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“. Polovina upotrebljenih životinja su pacovi, a ostalo su miševi, zečevi, zamorci, zmije, žabe, ribe, mačke, psi, golubovi, ovce, svinje, konji i majmuni. Vojnomedicinska akademija je jedina ustanova u Srbiji koja gaji pojedine vrste za ogledne svrhe i izvozi ih u okolne zemlje. U kakvim uslovima žive, kako se reprodukuju, kakvi eksperimenti se na njima vrše, kako se transportuju i kako završavaju život kada se eksperiment završi još uvek se zvanično ne zna. Zakonska regulativa koja je doneta u poslednjih par godina bi trebalo da omogući uvođenje reda u ovu oblast, ali će biti potrebno vreme da ona zaživi.  Godine 2009. stupanjem na snagu Zakona o dobrobiti životinja stvoreni su uslovi da zaštita oglednih životinja u Srbiji postane stvarnost. Zakonom je u potpunosti zabranjeno korišćenje životinja u ogledima u obrazovne svrhe u osnovnim i sredjim školama i na fakultetima, ispitivanje oružja, ratne opreme i radijacije, korišćenje životinja iz prihvatilišta (već samo iz registrovanog uzgoja), a korišćenje oglednih životinja u naučno – istraživačke svrhe je precizno regulisano. Pošto Srbija tek počinje da se razvija u pravcu naučnog napretka, očekujemo porast upotrebe životinja u naučnim istraživanjima, ali i strogu kontrolu etičke opravdanosti ogleda.

Dom omladine Beograda ovu tribinu organizuje u saradnji sa Udruženjem Feniks, koje je prvo vodilo kampanju protiv eksperimenata u kozmetičkoj industriji “Čisti i lepi bez surovosti” i ima status posmatrača u Evropskoj koaliciji za zabranu eksperimenata na životinjama, ECEAE i NO Cruel Cosmetics Campaigne/Reci NE surovoj kozmetici.

Komentari