Tribina: “Velika sinteza o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernog doba”

Promocija knjiga “Politička mehanika i veština državništva” i “Državništvo modernog doba” dr Nevena Cvjetićanina, filozofa
Govore:  dr Predrag J. Marković, dr Vladimir Milisavljević, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i autor.

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.

 

Beogradska premijera dveju studija Nevena Cvetićanina o veštini državništva

Politička mehanika i veština državništva i Državništvo modernog doba održaće se u utorak 20. septembra u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

 

Knjige dr Nevena Cvetićanina predstavljaju veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena. Knjiga Politička mehanika i veština državništva je utemeljena, odlično pisana i provokativna teorijska studija o principima političke mehanike i o veštini državništva u raznim vremenima kako na Istoku, tako i na Zapadu, od starih Kineza do starih Grka i Rimljana, od Avgusta Oktavijana i Marka Antonija do Mojsija i Muhameda kao „dalekih arhetipskih prauzora svakog državništva“. Utvrđujući da su državnici izuzetni „politički mehaničari“, Cvetićanin razlikuje državnike od istorijskih delatnika manjeg značaja i dometa najpre po tom što se državnik pokazuje kao dalekovidiji u susretu sa dinamičkim silama „nužnosti“ i „realnosti“. Cvetićanin pokazuje da je državnik, zapravo, dinamični i praktični mislilac. Bez istinskih državnika, kao veoma retkih individua, zaključuje Neven Cvetićanin, istorija bi bila „tek haotičan, krvav i besmislen sklop bez bilo kakve svrhe i oblika koje joj ipak daju oni koji su u njoj ostavili dubljeg traga svojim državničkim delom“.

 

U knjizi Državništvo modernog doba autor, na temelju plodnih teorijskih istraživanja, predstavlja upečatljive primere državništva modernog doba u rasponu od Rišeljea i Napoleona, preko Bizmarka, Gledstona i Dizraelija, do Šarla de Gola. Videći u ovim istorijskim ličnosti velike državnike modernog doba, Cvetićanin pažljivo ispituje istorijski, društveni i politički kontekst njihovog delovanja, kao i ona ostvarenja koja ih čine nesumnjivim primerom veštine državništva ostvarenog u svome vremenu. Odlikujući njihove istorijske i državničke portrete, Cvetićanin pokazuje različte strane njihove kličnosti i njihovog državničkog i istorijskog nasleđe. Kao vrhunac državničkog umeća u modernom dobu Cvetićanin prepoznaje državničko ostvarenje Šarla de Gola koga uzima kao primer ostvarene velike sinteze različitih političkih i ideoloških elemenata kojima je ovaj državnik na temeljan način oblikovao francuski model društvene ravnoteže i države blagostanja.

 

Studije Nevena Cvetićanina o veštini državništva istovremeno su pronicljive teorijske analize, praktičan vodič za sve koji se bave politikom i drugim javnim poslovima, ali i zanimljive i podsticajne knjige za sve one koji žele da razumeju prirodu, karakter i posledice politike u dalekoj istoriji ili u savremenom trenutku.

 

Neven Cvetićanin (1974) diplomirao je i magistrirao na Grupi za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu s temama iz nemačke klasične i nemačke savremene filozofije. Doktorsku disertaciju je odbranio na Katedri za političku sociologiju Fakulteta političkih nauka u Beogradu sa temom iz istorije političkih koncepata. Boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu u Stirlingu u Škotskoj, u Velikoj Britaniji, gde se usavršavao iz oblasti novije evropske istorije i istorije političkih ideja. Autor je dve naučne monografije (Evropska desnica između mača i zakona i Epoha s one strane levice i desnice) i knjige eseja (Requiem revoluciji), kao i pedesetak naučnih radova objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima. Zaposlen je na Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Komentari