Tribina: “Umetnost romana: Bojan Krivokapić”

Ciklus tribina: ANGAŽOVANA LEKTIRA

Organizacija: Koncept 9, Knjižara Beopolis i Dom omladine Beograda

Učestvuju: Bojan Krivokapić i Petar Protić

O uzbudljivoj temi umetnosti romana razgovaramo sa savremenim autorima koji u neformalnom razgovoru prave skice o tome šta roman može biti.

 

Sagovornik ciklusa biće Bojan Krivokapić, autor romana ‘’Proleće se na put sprema’’, sa kojim ćemo razgovarati o tom književnom delu sa akcentom na specifičnosti u odrastanju njegove generacije i političnost u tekstu i književnosti posebno kada je reč o narativima koji se tiču jugoslovenske i postjugoslovenske prošlosti.

Pisan fragmentarno, ovaj roman donosi priču o Gregoru, dečaku-čoveku kroz kojeg kroz polifoniju progovaraju različiti likovi i njihove transgeneracijske priče – o siromaštvu, nepravdi, borbi, bolesti, smrti, preživljavanju, ljubavi. Likovi, iako identitetski različiti, slični su u svojoj osiromašenosti i rastrzanosti, njihov dah je sve kraći, životi im trepere, a snovi se sve češće stapaju sa zbiljom.

Ovo je roman o dečaku koji je voleo da plete, o desetak baba od kojih su neke motale duvan i decenijama gledale u more, o bolnicama, smokvama u Skadru, o Istri, kolonistima, Jugoslovenima, o izmicanju tla pod nogama, o borbi – za bolji život.

Roman je, pored ostalog, doneo Bojanu Krivokapiću nagradu ‘’Mirko Kovač’’ za najbolje delo mladog autora i plasman u finale NIN-ove nagrade.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari