Tribina: “Lihvar” i sve boje tame srpskog neo-noara

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj Nemanja Ćeranić, scenarista Strahinja Madžarević i gost iznenađenja.
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

Trinaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, a peta  u 2021. godini, biće posvećena filmu „Lihvar“, koji se, nakon premijere i „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ za najbolji domaći film na 49. Festu, prikazuje u bioskopima širom Srbije. Podsećamo da je ulaz na tribinu slobodan, a broj mesta ograničen.

„Lihvar“ je prvi dugometražni film Nemanje Ćeranića, mladog reditelj poznatog po kratkim ostvarenjima „Stočar“ i „Soba smrti“, kao i serijama „Grupa“ i „Švindleri“. Film je producirala mlada produkcijska Tracktor Film, na čijem čelu je rediteljev brat Aljoša Ćeranić. „Lihvar“ predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji želi da se povuče iz prljavog posla, ali uskoro shvata to neće biti onoliko lako koliko on misli. „Lihvar“ je snimljen u celini u Inđiji, rodnom gradu braće Ćeranić.

 

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Drugi ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2021. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za City Magazine, Vreme, Film New Europe i Optimist; a njihovi tekstovi objavljivani su na Popboksu, u NIN-u, Filažu, Presingu, Espreso Kulturi… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana, od kojih su tri kriminalističkog žanra. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju pre deset godina, upravo u Domu omladine Beograda.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

Komentari