Tribina: TRI PALME NA GOLOM OTOKU SREĆE – REZOLUCIJA INFORMBIROA I JUGOSLOVENSKI STRIP

Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”

Učestvuju: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i dr Aleksandar Raković, istoričar. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije

Sukob Josipa Broza Tita i Josifa Visarionoviča Staljina 1948. i posledični beg Jugoslavije iz okrilja Sovjetskog Saveza u okrilje NATO pakta imao je prelomni uticaj ne samo na sudbine skoro dve stotina hiljada uhapšenih Jugoslovena, svetsku geopolitiku i modernu istoriju planete, već i na jugoslovensku pop kulturu, uključujući i strip.

Ovo je prva tribina na temu rezolucije Informbiroa i stripa. Osim analize opštih tokova, pokazaće se i ekskluzivna građa i podsetiti na to ko je od stripara prognan iz zemlje sa porodicom u zapečaćenom vagonu, ko je davljen u kibli na Golom otoku, kako je funkcionisala jugoslovenska armijska propaganda u stripu…

O ciklusu:
Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu.
Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari