Fantastična čitaonica: “Zvezde, moje odredište” Alfreda Bestera

Tribina društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Moderator: Bojan Butković

Alfred Bester je pisac skromnog ali za naučnu fantastiku jako bitnog opusa. Njegov roman „Demolirani čovek“ (The Demolished Man,1953) prvi je dobitnik nagrade Hugo.

 

Roman koji mi čitamo objavljivan je 1956. u delovima u časopisu Galaksi pod imenom „Tigre! Tigre!“ (Tiger! Tiger! Po čuvenoj pesmi Viljema Blejka). Drugi naslov roman je dobio kad se pojavio u samostalnom integralnom izdanju kao „Zvezde, moje odredište“ (The Stars, My Destination) ali je ostao poznat i pod izvornim nazivom. Varijacija je klasika „Grof Monte Kristo“, ovog puta u svetu i vremenu teleportovanja i interplanetarnih ratova. Glavni junak Fojl, ostavljen u pogođenom svemirskom brodu, zaklinje se na osvetu i postaje vrhunski kriminalac koji bespovratno menja svet oko sebe; priča prati i psihološke promene ličnosti i intrigantan je komentar Frojdovog učenja o tajanstvenom Idu. Roman sadrži i neke od osnovnih karakteristika kiberpanka: megakorporacije jače od država, kibernetske telesne modifikacije, distopično okruženje.

Bester u svoja književna dela unosi iskustva iz svog rada na stripu i televiziji. Tako su romani i priče nastali pedestih godina dvadesetog veka brzog, eksplozivnog ritma, pustolovnog stila u kome se epizode munjevito smenjuju. Iako se drži poznate forme „spejs-opere“ kod Bestera avantura u svemiru nikad nije sama sebi svrha već je deo celine višeg reda. Protagonisti nisu ljudi bez mane poput Flaša Gordona, već antijunaci, koji kriju mračne traume i osujećenja. Ove posebnosti njegove proze znatno su uticale na neke potonje velike pisce naučne fantastike: Filipa Dika, Džejmsa Bliša i Majkla Murkoka

Komentari