Tribina: “Treba li levica da se pridruži novoj partiji Borka Stefanovića?”

Usponi i padovi evropske levice u 2015: od Sirize do nove partije Borka Stefanovića. Organizacija:  Grupa Marks 21
Uvodno izlaganje o uzrocima i posledicama ovogodišnjeg bilansa evropske levice daće Vladimir Unkovski-Korica, član Marks21 i profesor istorije na Univerzitetu u Glazgovu. Diskusiju o perspektivama strategije evropske levice u Srbiji otvoriće Matija Medenica, član Marks21 i sociolog iz Beograda.

Ovo je bila godina velikih uspona i padova levice u Evropi. Od pobede Sirize na izborima, preko velikog referendumskog „NE“ u Grčkoj, do pobede Džeremija Korbina u trci za šefa Laburističke partije – kako na „periferiji“, tako i u „centru“ Evrope, raste raspoloženje otpora „merama štednje“ i vladajućoj neoliberalnoj doktrini. S druge strane, kapitulacija Sirizine vlade pred zahtevima kreditora, predvođenih Evropskom unijom, i njena opravdanja koja su stigla i iz redova nekih vodećih levih partija, u velikoj su meri zasenila ovogodišnje proboje. Jedna od tih partija je i španski Podemos, koji 20. decembra izlazi na birališta.

U Srbiji, doskorašnji potpredsednik Demokratske stranke, Borislav Stefanović, gotovo godinu dana vodio je kampanju za levi zaokret svoje partije, u pravcu koji je evropska levica, predvođena Sirizom, već zacrtala: protivljenje politici „štednje“ unutar okvira evropskih institucija. Njegov nedavni izlazak iz DS-a i najava formiranja nove partije, Levice Srbije, preneli su na naš teren sve ove debate na sasvim konkretan način. Pred nove leve snage koje tokom protekle decenije u Srbiji rastu mahom oko studentskih borbi, otpora privatizacijama i rastu fašističke desnice postavilo se neposredno pitanje: da li se pridružiti ovom novom političkom projektu?

U želji da se ovakva pitanja diskutuju otvoreno i drugarski, Marks21 vas poziva na debatu u kojoj će njene aktivistkinje i aktivisti ukrstiti argumente sa onima koji smatraju da je potrebno ući u Levicu Srbije.

Marks21 je revolucionarna socijalistička organizacija, članica koalicije Levi samit Srbije.

Komentari