Tribina: “TATA, TI SI LUD”- IZAZOVI SAVREMENOG OČINSTVA

Tribina Bioetičkog društva Srbije

Govori: Miša Stojiljković, novinar i psiholog

Podaci iz poslednjeg Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS, 2014) ukazuju na to da se veliki broj muškaraca u Srbiji i dalje malo uključuje u roditeljstvo i brigu o decu i da je to i dalje prevashodno uloga kojom se bave majke.

S druge strane, bar u beogradskim parkovima, sve se češće vide muškarci kako guraju kolica i igraju se s decom i sve je više njih koji se od rođenja trude da budu ravnopravni partneri u roditeljstvu. Sva međunarodna istraživanja pokazuju da uključivanje oca u podizanje deteta ima pozitivne efekte na celu porodicu. Muškarci su fizički i mentalno zdraviji, njihove partnerke imaju više vremena za sebe i zadovoljnije su brakom i kvalitetom života, a deca imaju bolja kognitivna postignuća, veću empatiju, bolje socijalne odnose i manje šanse da upadnu u maloletnički kriminal. Sledeći pozitivna iskustva skandinavskih zemalja, sve veći broj evropskih država razmatra uvođenje obaveznog “roditeljskog odsustva” za očeve jer se i ta mera pokazala kao uspešna (između ostalog i po tome što su muškarci po povratku na posao bili produktivniji i efikasniji). Sve ove teme biće predmet tribine 21. januara.

 

 

O EMISIJI „TATA, TI SI LUD“:

“Tata, ti si lud” je emisija u kojoj očevi govore o svom roditeljskom iskustvu i o tome koliko im je u životu važna uloga oca, o svom odnosu s decom, o svom viđenju podizanja dece, kao i o raznim svakodnevnim dilemama s kojima se suočavaju kao roditelji – bilo da je u pitanju menjanje pelena, navikavanje na nošu, polazak u školu, pubertetski problemi ili razne druge stvari s kojima se mame i tate suočavaju svakog dana. Mišina je želja da kroz ovu emisiju skrene pažnju na sve važniju ulogu očeva u podizanju dece i da ohrabri razne tate da se što više uključe u život svoje dece, ali i da inspiriše one koji to nisu postali, da dožive ovo fenomenalno iskustvo.

 

 

Miša Stojiljković je novinar sa skoro dve decenije iskustva. Krajem 90-ih radio je na nekoliko beogradskih radio stanica, a od 2000. do sredine 2015. na B92, gde je počeo kao web-novinar, vrlo brzo prešao u informativnu redakciju radija, a od 2006. radio je i kao prezenter vesti i autor i voditelj različitih emisija na televiziji. Ipak, skoro bez prekida održavao je i prisustvo na radiju kroz različite specijalizovane emisije, poput “Potrage” (emisija o nestalim ljudima), “Misije roditelj” (emisija o roditeljstvu) i emisije “Dobar radio” koja je bila posvećena ljudima koji čine dobra dela i organizacijama koje se bave humaniratnim i filantropskim radom.

Miša je i autor dva dokumentarna filma – “Budi muško – menjaj pravila” (2011), koji govori o mladićima koji se bore za drugačiju ideju muškosti u 21. veku, i “Stanje duše” (2014) o ljudima koji žive s duševnim poremećajima i njihovoj borbi za što bolji položaj u društvu.

Preveo je jednu knjigu – “Džim Džarmuš: razgovori” (2003) i stotine bioskopskih i TV filmova, dokumentaraca i serijskih programa.

Ponosan je muž svoje žene i otac dvojice dečaka. Upravo ovo roditeljsko iskustvo bilo je presudno da se više zainteresuje za tu temu i za dečja prava uopšte, pa je tako i došlo do saradnje s Radio Lagunom gde se emituje njegova autorska emisija “Tata, ti si lud”.

Sredinom 2015. godine osnovao je udruženje “Gnezdo” za promociju i podršku odgovornom roditeljstvu koje će težiti da bude podrška mamama i tatama u sticanju i poboljšavanju svojih roditeljskih veština.

 

Komentari