Tribina “Svakodnevica stanovanja u i posle Jugoslavije: od krova nad glavom do izvora profita”

Organizacija: Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograda

Predstavljamo drugu tribinu u okviru ciklusa posvećenom svakodnevnom životu i popularnoj kulturi u Jugoslaviji, koji tokom čitave 2020. godine realizuju Centar za jugoslovenske studije  i Dom omladine, a na kojoj ćemo se baviti pitanjem stanovanja.

Na koji način je pitanje stanovanja bilo uređeno u socijalističkoj Jugoslaviji, koje su bile konkretne stambene politike i sa kojom uspešnošću su sprovođene, kako je kultura stanovanja oblikovala svakodnevicu Jugoslovena, ali i koje je nasleđe jugoslovenskih stambenih politika i na koji način one i dalje oblikuju aktuelne borbe za pravo na dom, neka su od pitanja na koje će naši sagovornici pokušati da daju odgovor.

Putem video priloga čućemo dr Aidu Ličinu Ramić, istoričarku iz Instituta za historiju, Univerziteta u Sarajevu i dr Igora Dudu, istoričara sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a uživo ćemo razgovarati sa Iskrom Krstić i Renom Redle, uz moderaciju člana Cejusa Srđana Atanasovskog.
Specijalni gosti tribine biće Doplgenger, umetnički duo kojeg čine Isidora Ilić i Boško Prostran, umetnici iz Beograda, sa svojim sinematičnim predavanjem-performansom.

O učesnicima razgovora

Iskra Krstić je samostalna istraživačica u oblasti kritičkih urbanih studija, novinarka Mašine i aktivistkinja.

Rena Redle je umetnica i članica kolektiva Radnički muzej Trudbenik. Istražuje odnose između umetnosti i politike, razvijajući transformativne potencijale umetnosti u kontekstu društvenih borbi. Jedno od dugogodišnjih istraživanja se bavi stambenim pitanjem Roma u Evropi.

Moderator: dr Srđan Atanasovski, Muzikološki institut SANU/Cejus

Komentari