Tribina: SUKOB, NASILJE, SMRT

Ciklus tribina: “Razgovarajmo o…”
Predavanja i tribine o subjektu i društvu u eri novih simptoma i globalnih kriza

Organizacija: Lakan Balkan – Srbija, Institut za studije kulture i hrišćanstva, Dom omladine Beograda

Govori: Nina Krajnik, doktorka filozofije i pionirka lakanovske psihoanalize na prostoru Balkana
Gost: Mitja Okorn, reditelj i scenarista

 

Predavanje dr Nine Krajnik će se usredsrediti na pitanje kako možemo iz psihoanalitičke perspektive razumeti aktuelne manifestacije nasilja i sukoba. Na osnovu obrade simptoma, koji se pojavljuju u vezi sa političkim i kulturnim imaginarijima, predstaviće fenomen nasilja od strane subjekata, koji pod imenom borbe protiv nasilja legitimišu vlastito nasilje (tzv. ”carte blanche” za dehumanizovanje). Polazeći od Frojdovih i Lakanovih uvida otvoriće pitanje šta je u Drugome više od njega samog i na kakav način se danas odvijaju privatizacije konflikata, sa nemerom da bi se konflikti učinili beskonačni.

Gost događaja će biti slovenački reditelj i scenarista Mitja Okorn, koji će u video razgovoru predstaviti šta znači sukob sa kulturnim politikama, koje danas sprečavaju mlade i kreativne ljude. Ocrtaće svoj autonoman i nezavisan filmski put od ”undergrounda” do Holivuda i govoriće o svojim filmovima koji dodiruju pitanja bolesti, smrti i ljubavi koja traje do kraja života.

 

Mitja Okorn je slovenački reditelj i scenarista. Sa svojim holivudskim prvencem ”Život u jednoj godini” (Life in a Year, 2020) postao je prvi slovenački reditelj, koji je snimio film u Holivudu, i drugi reditelj sa prostora bivše Jugoslavije nakon Emira Kustorice. Njegov film ”Pisma Svetom Nikoli” (Listy do M, 2011) važi za najgledaniji film u istoriji poljskog filma i drugi najduže prikazivani, posle “Titanika”. Sa svojim prvim filmom ‘’Tu i tamo’’ (Tu pa tam, 2004) postao je najmlađi slovenački reditelj koji je na nezavisnoj sceni srušio sve rekorde gledanosti.

Foto: Marina Rygalina

 

Dr Nina Krajnik je psihoanalitičarka, predavačica i pionirka lakanovske psihoanalize na prostoru Zapadnog Balkana. Doktorirala je filozofiju. Osnivačica je međunarodnog pokreta Lakan Balkan i predsednica Slovenačkog društva za lakanovsku psihoanalizu. Studirala je na Univerzitetu Pariz VIII. Članica je Svetskog psihoanalitičkog saveza. Radila je u Australiji, Novom Zelandu i regionu Južnog Pacifika. Kliničku praksu obavlja u Beogradu.

Foto: Matej Pušnik

 

******************************

Novi ciklus tribina “RAZGOVARAJMO O…” ima za cilj da u diskusiji sa predavačima, moderatorima i publikom probudi kritičko mišljenje o društvenim, kulturnim i filozofskim temama od značaja za vreme u kome živimo, mestu pojedinca i zajednice u globalnom svetu brzih promena.

Teme tribina će se kretati u okviru tri glavne celine:
(1) društveno-politička pitanja: uzroci političkih konflikta, prisutnost tabua danas, strast ka neznanju
(2) pitanja ljubavi: ljubomora, prevara i pohvala oproštaju u ljubavnom životu
(3) pitanja destrukcije i kreacije novog: moć reči i istine.

Uzimajući u obzir klasične i savremene autore, tribine će otvoriti prostor za diskusiju o ljudskim strastima, znanju, istini, slobodi, odnosu sa drugim i samim sobom.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari