Tribina: STRIP U “STUDENTU” TOKOM 80 GODINA

 Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa “SRED ČETKICA, BAJONETA…”

Učestvuju: Nikola Kostandinović i Milenko Mihajlović, grafički dizajneri i urednici stripa u “Studentu”. Moderator tribine: Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i novinar.
Organizacija: Dom omladine Beograda i Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Predavanje i razgovor posvećeni su višedecenijskoj vezi stripa i najstarijeg, još uvek delatnog srpskog omladinskog lista “Student”, koji ove godine obeležava  osamdeset godina svog postojanja (1937-2017).
 
Ovo glasilo je, pogotovo u poslednjih pola veka, ne samo informisalo o aktuelnim svetskim strujama u ovoj grafičkoj disciplini primenjene umetnosti o kojima nije bilo reči u izdanjima velikih domaćih stripskih izdavača (andergraund, francuski novi strip sedamdesetih…) i njihovim protagonistima (Robert Kram, Žan Žiro “Mebijus”…), već otvaralo prostor za domaće nekonvencionalne, inovativne i nekomercijalne stripare, kao i teoretičare “devete umetnosti”.

Kroz “Student” je 1978. artikulisan i čitav ovakav pravac kao “Treća generacija”, uz neizbežne polemike sa preovlađujućom strujom ovakvog visokotiražnog stripa, uz usputne zabrane, (samo)cenzure, preispitivanja, saradnju sa autorima i drugim sličnim glasilima u SFRJ, konkurse…

 

O ciklusu:

Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari