Tribina: STIVEN FRAJ

Organizacija: Dom omladine Beograda i Izdavačka kuća “Studio Leo”

Učestvuju: Dimitrije Vojnov, dramaturg i filmski kritičar, Branislava Erak, prevodilac. Moderator: Zoran Janković, novinar

Za Stivena Fraja (1957, London) kažu da je savremeni Oskar Vajld. Sunarodnici su ga proglasili za „nacionalno blago“, a na Tviteru ga prati oko devet miliona ljudi. Ovaj istinski renesansni čovek – glumac, komičar, pisac, kolumnista, televizijski voditelj, reditelj, borac za ljudska prava i slobode, čak i predsednik jednog fudbalskog kluba – već više od tri decenije predstavlja jednu od najautentičnijih figura britanske kulturne scene.

Našoj publici je poznat pre svega kao glumac (Melčet u seriji Crna guja, Oskar Vajld u filmu Vajld, Majkroft Holms u filmu Šerlok Holms – Igra senki, inspektor Tompson u filmu Gosford Park) i autor TV dokumentaraca (Ključevi grada, Fraj u Americi), a odnedavno i kao pisac nemalog književnog dara (kod nas su objavljena njegova četiri romana).

On je razoružavajuće iskren i neodoljivo duhovit kad govori o sebi, bilo da su u pitanju njegova problematična mladost, njegova homoseksualnost ili borba s maničnom depresijom, i neumoljivo oštar, ali i urnebesno zabavan kad govori o problemima modernog društva, a originalnost njegovih pogleda i jedinstvena lakoća kazivanja svrstavaju ga među vrhunske autore.

Komentari