Tribina: “Stari žderavac, Logan”

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”
Povodom „Logana“, o liku i delu Vulverina u filmu, stripu i žutom trikou, pričaju Miljan Tanić i Pavle Knežević.

Posle 17 godina predanog rada u franšizi „Iks-men“, Hju Džekmen je rešio da mu je vreme da prekine — i to na vrhuncu slave i sposobnosti. Njegov oproštaj je „Logan“, film značajno drugačiji od onoga što nam je do sada nudila filmska superherojština, marvelovska i ina.

 

„Najzanimljivije u vezi sa Loganom je bol koji nosi. Živeo je preko 200 godina, video je najgore momente čovečanstva, a od njega su najgori od nas hteli da naprave čudovište. Život su mu odredile greške koje je pravio i zbog kojih se kaje. Ne sme ni sa kim da se zbliži jer se plaši, jer mu su svi bliski nestali… Umoran je od sveta, previše je dugo živeo i umoran je od svega“, kaže reditelj Džejms Mengold i  navodi kao uzore „Rvača“ sa Mikijem Rurkom, „Veliki izazov“ Klinta Istvuda, i nezaboravni klasik vesterna — „Šejn“ Džordža Stivensa.

Dok su superherojski filmovi vremenom postajali sve grandiozniji, sukobi u njima sve dramatičniji, opasnosti i katastrofe sa sve užasnijim posledicama, „Logan“ je intiman, mali, ljudski, ali i znatno silovitiji i nasilniji – i fizički i emotivno.

Komentari