Tribina “ŠTA ZNAMO O SVEMIRU DANAS: OD ZEMLJE DO VELIKOG PRASKA”

Ciklus: VEROVALI ILI NE//Govori: Nemanja Martinović, istraživač – saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu

Dom omladine Beograda nastavlja sa ciklusom naučno-popularnih predavanja “Verovali ili ne”.

Tokom ovog predavanja premostićemo rastojanja u svemiru od Zemlje, preko zvezda i galaksija do najvećih struktura otkrivajući kako danas svemir izgleda i šta danas znamo o njegovim komponentama od zvezda do galaksija i njegovoj istoriji i razvoju. Sliku ćemo na kraju upotpuniti i time kako bi izgledao mogući kraj svemira u svetlu trenutnog znanja.

Na početku XX veka čovečanstvo je znalo jako malo o svemu što se nalazilo van Zemlje – nije znalo skoro ništa o drugim planetama, nije znalo šta je naizgled nepresušan izvor energije zvezda, nije znalo za postojanje drugih galaksija, a sudbina svemira je tek bila potpuna nepoznanica. Na početku XXI veka situacija je radikalno drugačija: broj stvari koji se otkriva dopunjuje našu sliku o svemiru iz godine u godinu, čineći izazovom da se danas ostane u toku sa novim saznanjima.

Nemanja Martinović je student treće godine doktorskih studija astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Radi kao istraživač – saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Bavi se evolucijom galaksija i supermasivnih crnih rupa kroz kosmološke simulacije. Bavi se i popularizacijom nauke. Stručni saradnik je u Istraživačkoj stanici “Petnica” na seminaru astronomije.

 

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

Komentari