Tribina: AKTIVIZAM, MEDIJI I SOCIJALNE MREŽE

Ciklus: ROD I LEVICA//Govore: Magda Janjić, Sajber Van Der Last (Žene sa Interneta) i Miloš Rančić (Vikipedija, Srbija)
Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar ), uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ nastavljaju ciklus predavanja / diskusija na temu ROD I LEVICA.

U okviru šeste teme ciklusa u ovoj godini “ROD I LEVICA – aktivizam, mediji i socijalne mreže”  bavićeno se načinima uticaja tzv. novih medija na aktivizam u okvirima roda i levice.

Postoje li strategije uklapanja  i preklapanja virtuelne i političke realnosti? Kakav i koliki uticaj  sami novi mediji imaju na promene koje su nastale u konceptu aktivizma ? Da li su socijalne mreže zamenile i preoblikovale dosadašnja uporišta socijalnih pokreta?

Pored socijalnih mreža, takodje ćemo se baviti internet grupama, blogovima i forumima. Posebnu pažnju ćemo posvetiti slobodnom pristupu informacijama u okvirima njihovog politčkog značaja. Naše gošće/ gosti na ovoj tribini biće aktiviskinje, blogerke i Internet grupe koje se putem novih medija obraćaju javnosti.

Magda Janjić,  rođena 1977. u Beogradu. Poslednjih nekoliko godina, javnosti poznata kao blogerka, od 2001 godine se bavi novinarstvom (prvo kao novinarka spoljnopolitičke rubrike u Dnevnom listu Danas, a zatim, kao zamenica urednika u Blicu, i urednica za društvene medije za integrisanu redakciju Ringier Axel Springer). Od 2013 godine u Nedeljniku NIN je kolumnistkinja, i urednica za društvene mreže. PROČITAJTE INTERVJU SA MAGDOM JANJIĆ, POVODOM TRIBINE U DOMU OMLADINE BEOGRADA.

Cyber Wanderlust, je pseudonim  nezavisne blogerke, net-art umetnice i samostalne sajber-feminističke aktivistkinje. Bavi se temom borbe za ženska prava na Internetu, i pravima marginalizovanih grupa.Sarađivala je sa raznim aktivističkim grupama i pojedincima/kama na Internetu, a.najnoviji projekat u kome učestvuje su – Žene s interneta.

Miloš Rančić (1973), sistem administrator i internet aktivista. Organizovao je zajednicu oko Vikipedije na srpskom, učestvovao u osnivanju Vikimedije Srbije i Haklaba Beograd. Trenutno na odmoru od društvenog angažovanja.

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na naša predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

 

PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!

Komentari