Tribina: “Šta nam znači Kina: od Jugoslavije u doba Hladnog rata do Srbije danas”

Organizacija: Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda

Učesnici: Sanja Radović i i Aleksandar Matković.

Moderator: Srđan Atanasovski (Cejus)

 

 

Danas se čini da odnosi Srbije i Kine cvetaju. Zvanični mediji glasno najavljuju kineske investicije, a u dominantnom političkom narativu Srbija i Kina se predstavljaju kao bliske prijateljske zemlje, koje vezuje zajednička istorija i čelično prijateljstvo.

Od istorije do mita – šta je tačno u današnjim narativima, kada su počele da se razvijaju jugoslovensko-kineske veze, kako su tekle istorijske veze Kine sa Balkanom,  šta danas zaista znače srpsko-kineske veze za Kinu, a šta za Srbiju – neka su od pitanja o kojima ćemo govoriti na tribini.

 

Sanja Radović, istoričarka i doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bavi se jugoslovenskom spoljnom politikom i posebno odnosima Jugoslavije i Kine u doba Hladnog rata, što je i tema njene doktorske disertacije.

Aleksandar Matković je istraživač na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu i spoljni saradnik Centra za kineske studije pri Oksfordu. Bavi se marksizmom i redovno vodi blog. Njegova interesovanja obuhvataju pitanja sinofobije, kao i geopolitičkih problema kineskih investicija.

Komentari