Tribina: SRPSKA NAUČNA FANTASTIKA

Tribina društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Gost: Miodrag Milovanović, autor, istraživač. Moderator: Žarko Milićević.

Svi znate, a ako već ne znate: prvi srpski naučnofantastični roman je „Jedna ugašena zvezda“ (1902) Lazara Komarčića; prvi srpski — i svetski — naučnofantastični dramski tekst je „Posle milijon godina“ (1889) Dragutina J. Ilića.

Svi znate vevrovatno i za Kosmoplov, Kentaur, Galaksiju, Sirijus, Plavu pticu, Alef, Znak Sagite, Tamni vilajet, kao nazive koji se kod nas vezuju za SF i fantastiku od sedamdesetih godina dvadesetog veka naovamo. I tu stoji zjap u poznavanju, rupa široka skoro sedamdeset godina.

Miodrag Milovanović nakon skoro četiri decenije bavljenja ovom materijom objavio je knjigu „Srpska naučna fanatstika“ (Everest Media, 2016) u kojoj je sistematski izložio svoja saznanja i uvide o razvoju nama omiljenog žanra, i to od proto naučne fantastike poznog 19. / ranog 20. veka, značaja novinske priče u tom periodu, preko tekovina nadrealizma, dolazeći postupno do poznatijeg, istraženijeg terena poslednje trećine 20. veka, i trenutka današnjeg, gde još nismo digitalizovani umovi u etru.

Komentari