Tribina: “Sami smo gradili tebe, u borbi, patnji, krvi”

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Dom omladine Beograda organizuje tribinu posvećenu pesmama koje su obeležile oslobođenje našeg glavnog grada.

Vodiči kroz muzičko putovanje: dvojac RADIO PRAKSA, aktivisti i ljubitelji borbene muzike, Lidija Vasiljević (psihološkinja, politikološkinja i psihoterapeutkinja) i Nenad Glišić (književnik i urednik književne tribine u SKC Kragujevac)

 

Na ovoj tribini, koja će vas uvesti i zagrejati za veče partizanskih pesama, koncert KIC POP hora sa gostima koji se održava 20. oktobra od 19h u Domu omladine, predstavićemo vam listu odabranih pesama koje su oslobodioci Beograda i drugih gradova Jugoslavije nosili na svojim usnama i u svojim srcima.

To su partizanske pesme o borbi za slobodu koje su obeležile bitke partizana, rat protiv fašizma i bratoubilačke mržnje. Neke od tih pesama su originalno nastale na drugim jezicima, spevane za vreme rata ili posle njega, neke su snažne i poletne, ali i dirljive i potresne.

Dvojac Radio Praksa, koji čine Lidija Vasiljević i Nenad Glišić, već nekoliko godina kroz muziku i reči otkrivaju i brane blaga borbene muzike različitih žanrova, jezika i godišta.

RADIO PRAKSA je neformalni kolektiv nastao iz entuzijazma i želje za otkrivanjem, upoznavanjem i širenjem borbene muzike među onima koji su otvoreni da je upoznaju. Pesme slušaju i analiziraju kroz istorijsko –politički kontekst, poeziju kao i živote stvaralaca i interpretatorka/ki, otkrivajući značaj poruka i emacipatorske potencijale koje su imala tada, ali koje možemo ponovo razumeti i prihvatiti. Pored muzičkih lista i Fejsbuk grupe na kojoj razmenjuju muziku, i nekoliko priloga i razgovora sa izvođačima, rado se odazivaju na pozive širom bivše Jugoslavije. Do sada su, pored Beograda, predstavljali svoje ideje u Rijeci i Subotici. Raduju se novim izazovima i širenju horizonata borbene muzike.

Komentari