Tribina: “Rod i levica – Kultura i subkultura”

Ciklus: ROD I LEVICA 2//Govore: Olga Dimitrijević, dramaturškinja, Tanja Marković, aktivistkinja i Nenad Radić, istoričar umetnosti
Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar) uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ nastavljaju ciklus predavanja/diskusija na temu ROD I LEVICA.

U okviru druge teme ciklusa “ROD I LEVICA – Kultura i subkultura” naše gošće/gosti, će predstaviti različite aspekte odnosa levice  i roda u okvirima filma, slikarstva i vizuelnog identiteta  žena  u doba socijalizma,a takodje ćemo se pozabaviti i savremenim izrazima u okvirima angažovanog pozorišta, i strip-arta.

 

Olga Dimitrijević. Diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na odseku Rodnih studija Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, odbranila MA tezu „Telo narodne prevačice na srpskoj Estradi: konstrukcije nacionalnih identiteta posle 2000. godine“ Drama „Internat“ premijerno izvedena  u pozorištu Dadov oktobra 2009.  godine. Scenaristkinja je dokumentarnog filma „Buđenje“ (r. Irena Fabri, 2010). Od 2010. godine članica redakcije QT magazina i Centra za kvir studije i predavačica na filmskim tribinama u Domu omladine. Dobitnica Sterijine nagrade za savremeni dramski  tekst “Radnici umiru pjevajući”2012 godine.

Nenad Radić Istoričar umetnosti, docent pri Seminaru za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od 2010. godine. Bavi se muzeologijom, istorijom kolekcionarstva i istorijom moderne umetnosti. Jedan je od urednika Zbornika Seminara za studije moderne umetnosti, Filozofskog fakulteta u Beogradu.Od 2002. do 2004. godine bio je kustos Likovne zbirke Josipa Broza Tita u Muzeju istorije Jugoslavije. Autor je brojnih muzejskih izložbi ( Solo Goya 2002, Kupačice 2003, Praznik 2004. itd.) kao i izložbi moderne umetnosti. Izložba „Zbirka slika druga predsednika“, kao i prateća knjiga „Pusen i petokraka“ rezultat su njegovog višegodišnjeg rada i istraživanja na polju istorije umetnosti, kao i na polju političke i društvene istorije.

Tanja Marković – Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u
Beogradu. Pohađala je Studije kulture i roda (AAOM) i Magistarske studije Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek Teorija umetnosti i medija. Jedna je od osnivačica teorijsko-umetničkog kolektiva Uz)bu))na))) i Centra za kvir studije. Tekstove je objavljivala u
časopisima: TkH, Scena, ProFemina, Treći trg, Agon i u nekoliko knjiga. Izlagala je u Beogradu, Beču, Temišvaru i San Diegu, a performanse izvodila u Zagrebu, Ljubljani, Londonu, Beogradu.
Koautorka je dve drame: Diskretne žene, dekorativno dete, danska doga (Scena, Novi Sad, 2008. i Nova drama www.nova-drama.org; u režiji Bojana Đorđeva izvedena na Trećem programu Radio Beograda, 2012.) i Plovidba (javno čitanje na Sterijinom pozorju, Novi Sad, 2009. i u gledališču Glej, Ljubljana, 2008). Bavila se psiholingvističkim istraživanjem. Aktivistički sarađivala sa Ženama na delu, Centrom za nenasilnu akciju i Ženama u crnom.

Cilj projekta ROD I LEVICA
je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na našim predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

Komentari