Tribina: Religija i politika u seriji Game of Thrones

Govore: Pavle Veličković i Dejan Blagić, studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu
Uvodničar: Marko Veković, asistent FPN-a. Moderator: Sergej Beuk, urednik programa.

Igra prestola (Game of Thrones), serija zasnovana na mega popularnom serijalu Džordža R.R. Martina „Pesma leda i vatre“, se već sada smatra za jednu od najboljih TV serija u istoriji.

Radnja serije je smeštena na fiktivnim kontinentima na kojima se nekoliko plemićkih porodica, i klanova, bori za Gvozdeni presto. U toj igri, prepliću se razne teme, od morala, lojalnosti, hijerarhije, religije i sl. Iako je to epska fantastika, ovaj serija ima brojne veze sa realnom svetskom istorijom i tokovima, ili se mogu izvući neke paralele. Studenti i studentkinje okupljeni u okviru napredne grupe „Politikologija religije“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu su obradili ovu temu iz ugla religije i politike. Primenjujući neke teorijske pojmove i pristupe, dolaze do zaključka da je religija u seriji, kao i u stvarnom svetu, važan aspekt politike i političkog.

 

Marko Veković

Asistent i doktorand na Fakultetu političkih nauka. Bivši gostujući istraživač na Univerzitetu Kolumbija iz Njujorka. Oblasti interesovanja: religija i politika, religija i demokratizacija, političke funkcije religije.

Komentari