Tribina: “Redefinisanje pop mjuzikla”

Ciklus: POP KULTURA 2
Govori: dr Aleksandar S. Janković
Uspon, pad i ponovni uspon klasičnog mjuzikla. Muzički filmovi, filmovi o muzici, filmovi sa muzikom. Sistematizacija hibridnih žanrova rok i pop mjuzikla, rok opere, koncertni filmovi, rokumentarci, biografski filmovi.

Koliko je rokenrol oštetio a koliko doprineo klasičnom mjuziklu? Od Elvisa preko Bitlsa i Mankiza do Spinal Tapa i Zdravka Čolića.

Dom omladine i u 2013. godini nastavlja sa serijom predavanja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture. Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama.

Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.  Neke od tema ove godine biće : Film i ideologija: levi i desni holivud, Pop muzika u mjuziklima: redefinisanje mjuzikla,  Ciklična istorija roknerola: reevaluacija i resistematizacija rok i pop muzike, Nove tendencije u srpskom filmu – nihilizam i mizantropija,  Kritika i pop kultura, Video spot u pop kulturi,  Konzumerizam, pasivna i aktivna publika u pop kulturi, Nove tehnologije i popularna kultura: smrt pop kulture, Teorije pop kulture od šezdesetih do danas: rekonstrukcija umiruće kulture  i dr.


Sledeće predavanje u ciklusu: 31. maj u 19 sati
UTOPIJA I DISTOPIJA U POPULARNOJ KULTURI

Komentari