Tribina: “Rastko Nemanjić – prosvetitelj? Od mita do stvarnosti!”

Tribina Udruženja „Ateisti Srbije“ // Govore: Damjan Pavlica, Mirko Đorđević, Milorad Tomanić i članovi udruženja “Ateisti Srbije”.

Analitički pristup jednom od najpoznatijih i najrabljenijih mitova u srpskoj istorji, onog o Rastku Nemanjiću (sv. Sava) kao prosvetitelju, učitelju i humanisti.

Rastko Nemanjić je centralna figura mitova, legendi i mitomanije koja više od dvadeset godina pokušava da na svaki način prebriše istorijske istine i nametne se kao jedina istina koju treba pratiti i kojoj se treba povinovati. Koliko je Rastko Nemanjić iz tih i takvih mitova sličan ili različit čoveku o kom postoji mnoštvo zapisa savremenika? Da li je u pitanju učitelj ili veroučitelj? Da li je u pitanju humanista ili oportunista? Da li je u pitanju tvorac države ili pragmatični političar? Da li je u pitanju simbol ljubavi i tolerancije ili surovi  istrebitelj verskih i političkih protivnika?”

Problem je što se niko nije ozbiljnije bavio ovom temom. Zato i pravimo tribinu.

Pokušaćemo da ukrstimo kritička mišljenja istoričara, verskih analitičara i prosvetnih radnika o opravdanosti i moći kulta koji je u Srbiji nakon 1990. godine preuzeo primat i nad crkvenim učenjem o Isusu i postao nezamenjivi deo nacionalističkog i kvazipatriotskog folklora. Razgovor i analiza istorijskih činjenica i mitova o Rastku Nemanjiću, vladaru, svešteniku i političaru i svetom Savi, “ocu” Srpske pravoslavne crkve i tvorcu srpske države.”

Mišljenja vrsnih stručnjaka i intelektualaca suočićemo sa mitovima, mitomanijom i istorijskim činjenicama o Rastku Nemanjiću u pokušaju da još jednom ukažemo na neophodnost kritičkog pristupa i objektivnog sagledavanja prošlosti naroda i države. Jedino na taj način i narod i država mogu da očekuju budućnost zasnovanu na iskrenom sagledavanju svojih grešaka i kvaliteta, kao i jasniju sliku o greškama koje sistematski ponavljamo vekovima i lošim praksama koje je neophodno menjati.

http://www.velikiprasak.com/2011/07/mirko-djordjevic-sveti-sava-nije-faraon/

Komentari