Tribina: Pop kultura – obrazovanje i kritika

Ciklus: POP KULTURA 2
Govori: Dr Aleksandar S. Janković // Gošća na predavanju: Maja Marsenić, doktorantkinja Univerziteta umetnosti u Beogradu

U vremenu nedostatka opšteg obrazovanja, da li poznavanje pop kulture postaje opšta kultura ili elitni način mišljenja?

Koliko bi uvođenje popularne kulture u gimnazije doprinelo povećanju interesovanja i strasti za velikim narativima i konceptima? Kako bi izgledale granice pop kulture u obrazovnom sistemu i kakav bi bio odjek javnosti?

Teorija kritike pop kulture. Koliko su velika kritičarska imena doprinela recepciji pop kulture. Mesto kritike u inostranstvu i kod nas, nekad i sad.

Dom omladine i u 2013. godini nastavlja sa serijom predavanja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture. Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama.
Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.  

Neke od tema ove godine biće:

Film i ideologija: levi i desni Holivud, Pop muzika u mjuziklima: redefinisanje mjuzikla,  Ciklična istorija roknerola: reevaluacija i resistematizacija rok i pop muzike, Nove tendencije u srpskom filmu – nihilizam i mizantropija,  Kritika i pop kultura, Video spot u pop kulturi,  Konzumerizam, pasivna i aktivna publika u pop kulturi, Nove tehnologije i popularna kultura: smrt pop kulture, Teorije pop kulture od šezdesetih do danas: rekonstrukcija umiruće kulture  i dr.

Komentari