Tribina: POP KULTURA KOD NAS (1980-2015)

Ciklus: POP KULTURA 3.0
Govori: prof. dr Aleksandar S. Janković

Postitovska bonaca. Salonski nacionalizam. Pank i novi talas. Filmovi koji diskretno govore o pošastima komunizma – partizanski revizionizam. Država koja podržava subverzivnu rok muziku. Live Aid kod nas. Devedesete kao najbuntovnija rokenrol dekada.

Distanciranje rok muzike i medijskih sloboda. Urušavanje, metastaza, smrt i daća za popularnu kulturu kod nas. Šta očekivati u bliskoj budućnosti?

 

Zbog velikog interesovanja publike Dom omladine Beograda nastavlja sa ciklusom POP KULTURA kojim predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda već dve godine stiče uvid u različite teorije popularne kulture. Treći po redu godišnji ciklus predavanja iz pop kulture ima za temu popkulturne artefakte, artefakte koji su odredili pop kulturu u svetu i kod nas.Teme predavanja biće najznačajniji filmovi, albumi, knjige, koncerti, kritike, magazini, stripovi, TV serije, književnost. Literatura o pop kulturi i popkultuna literatura, trenuci koji su hotimice i nehotice određivali naše živote. Gosti, ljudi koji su stvarali te momente kroz svoje tekstove, filmove, pesme. Konkretizacija pop kulture i konačan pokušaj sistematizacije domaće pop kulture u jedinstveni front. ARTEFAKTI će biti predstavljani po dekadama, svako predavanje daće presek najznačajnjih albuma, filmova, TV serija, knjiga, magazina i fenomena vezanih za pop kulturu.

Pop kultura je melting pot svih kultura, međutim prebrzim razvojem tehnologije i ubrzavanjem vremena, prvi put nastaje kriza.Pop kultura se danas neuspelo transformiše u ekstenzije i piksele sve više bežeći od najslavnije dekade – šezdesetih.Pop kultura je možda svetu podarila tehnikolor, ali da li može da izdrži visoku definiciju i rezoluciju i 3D efekat.Šta jeste bila šta jeste sada, šta će postati Pop kultura? Obožavanje, prepoznavanje i kultni statusi.  Kako pomoći transformacije kulture mladih u dominantni kulturni obrazac.Ovo su neki od postulata ovog ciklusa predavanja, čiji je osnovni teoretski cilj postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

 

O dr Aleksandru S. Jankoviću
Dr Janković je diplomirao dramaturgiju u klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998.godine radom “Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu”. Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007.godine. Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine. Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji. Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

Komentari