Tribina: PITANJE KLASE U FEMINIZMU

Ciklus: ROD I LEVICA
Govori: Nadežda Čačinović

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar) uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ pokreću ciklus predavanja/diskusija na temu ROD I LEVICA.

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na našim predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

Kroz prvu, uvodnu temu ciklusa “ROD I LEVICA – Pitanje klase u feminizmu”, provešće nas Nadežda Čačinović.  Bavićemo se istorijskom perspektivom pitanja klase u ženskom pokretu i feminističkoj teoriji, kao i njenim implikacijama na feminizam danas.

Nadežda Čačinović, profesorka univerziteta u Zagrebu je istaknuta hrvatska filozofkinja, feministička teoretičarka i aktiviskinja, jedna od osnivačica ženskih studija , od 2009. predsednica Hrvatskoga centra PEN-a. Autorka  je mnogobrojnih radova, a objavila je sledeće knjige: Subjekt kritičke teorije, Zagreb 1980; Pisanje imišljenje, Zagreb 1981; Estetika njemačke romantike Zagreb 1887; Estetika Zagreb 1988; Ogled o pismenosti, Zagreb 1994; U ženskom ključu, Zagreb 2001; Doba slika u teoriji mediologije, Zagreb 2001, Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu, Zagreb 2007 , Zašto čitati filozofe, Zagreb 2009;   uredila zbornik Žene i filozofija (Zagreb 2006).

U nastavku ciklusa:

3. maj, Klub, u 19 sati “Antifašizam i ženski pokret nakon Drugog svetskog rata”

17. maj, Klub u 19 sati “Socijalizam i feminizam, feminizam u socijalizmu”

7. jun, Klub u 19 sati, “Feminizam i radikalna levica”

21. jun, Klub, u 19 sati, “Nova levica i feministički pokret, savremena stremljenja i izazovi”

O Ženskom INDOK centru:

Ženski INDOK centar se već dugi niz godina bavi informisanjem o rodnoj ravnopravnosti u medijima, lobiranjem, edukacijom i istraživačkim projektima kojima se povećava vidljivost problema odsustva žena u javnoj sferi. Ženski INDOK centar nastoji da veoma bogatu bazu podataka, kao i najveći arhiv ženskog pokreta koji poseduje, učini vidljivim u javnosti

Komentari