Tribina: OSVETNIČKI ŠOK

Ciklus: Šok uživo/Koridori DOB-a
Govore: Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević

Sledeću tribinu posvećujemo jednoj od najstarijih tema na svetu, a to je osveta. Osveta je uvek prisutna oko nas: da li sami želimo nekome zlo, zato što nam je nešto nažao učinio – pa makar to bio i samo trač, ili smo učinili nekome nešto misleći da je bezazleno, pa sada stiže “naplata”.

Uvek se kreće od malih stvari i ne primetimo kada nečiji postupci mogu da nanesu katastrofu, kao što je sve prisutnija osvetnička pornografija ili izvrgavanje ruglu preko javnih mreža. Daleko teži slučajevi su kada je razlog osvete pljačka, otmica, klasično ubistvo, silovanje, ratni zločini itd. Najviše ovakvih filmova je nastalo početkom sedamdesetih, kada su autori probijali granice cenzure i pokušavali da budu što eksplicitniji. Danas u eri političke korektnosti skoro da je nemoguće snimiti filmove sa tom količinom nasilja, ali na svu sreću još uvek ima autora koji se uspešno bore sa cenzurom. Ovo je tema kojoj se treba vraćati s vremena na vreme, jer se stalno pronalaze filmovi koji su se smatrali izgubljenim ili se pojavljuju novi filmovi koji pokazuju ružnu stranu ovog opakog poriva. Pridružite nam se u istraživanju OSVETNIČKOG ŠOKA!

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari