Tribina: „BIBLIJA IZMEĐU MITA I ARHETIPA“

Ciklus tribina: Religija i kultura
Organizacija: Biblijski kultuni centar i Dom omladine Beograda
Učesnici: dr Milan Radovanović, teolog i teoretičar umetnosti, prof. Akademije umetnosti i Jovan Blagojević, teolog. Moderator: Sergej Beuk, Dom omladine Beograda

 

Biblija je knjiga koja stoji u temlju hrišćanskog sveta i na bazi koje je obrazovana judeo-hrišćanska kultura u svojim različiti varijacijama. Ona je nezaobilazna i u današnjem, sve više sekularnom svetu. Ipak, karakter njenih spisa, njihovo žanr, verodostojnost i i pouzdanost, kao i aktuelnost njene poruke i danas su predmet rasprave kako u akademskim krugovima tako i u društvu uopšteno. I dok je jedni uzimaju kao osnovni (ili čak jedini) autoritet svog verskog (i ne samo verskog) života, drugi je odbacuju kao zbornik fikcija mitskog karaktera. Da li je ovakva polarizacija ispravna? Na koji način nam prepoznavanje karakera biblijskih spisa može otvoriti uvid i njenu univerzalnu poruku i da li „mitska paradigma“ koja je prepoznatljiva u nekim od njenih pripovesti oduzima od pouzdanosti biblijskog teksta ili čini njenu poruku aktualnijom i vanvremenskom?

***************

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari