Tribina: OD IDEJE DO „OSKARA“

Razgovor o mogućnostima produkcije niskobudžetnih ili filmova bez budžeta

Dom omladine Beograda, u sklopu novih obrazovnih programa koje je pokrenuo, 12. decembra od 18 časova organizuje razgovor o mogućnostima razvoja ideja filmskih stvaralaca, bez obzira na mala ili nepostojeća finansijska sredstva za produkciju. Želja nam je da inspirišemo mlade umetnike i producente da se, i pored teške finansijske situacije, upuste u realizaciju svojih ideja. U suprotnom, filmska umetnost nema dobru perspektivu u budućnosti.

U razgovoru će učestvovati Željko Mirković, reditelj dugometražnog dokumentarnog filma „Drugi susret“. Ovo ostvarenje je dobar primer kako ideja, naizgled nemoguća za realizaciju, prerasta u film koji ulazi u kandidaturu za nagradu „Oskar“.

U razgovor će se, putem interneta, u saradnji sa Američkim kutkom u Beogradu, uključiti i studenti filmske umetnosti sa Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Njujork, SAE Instituta iz Njujorka, te studenti okupljeni u Američkom kutku u Podgorici.

 

!!! Разговор ће бити директно преношен и на сајту Дома омладине Београда: www.domomladine.org !!!

„Drugi susret“  govori o susretu pilota „nevidljivog“ aviona F-117A Dejla Zelka i srpskog vojnika Zoltana Danija, komandanta jedinice koja ga je oborila 1999. godine,  tokom NATO bombardovanja Jugoslavije. Američka filmska akademija prihvatila je kandidaturu ovog filma za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014. godine.

Prema rečima reditelja i producenta u film je uloženo pet godina iskrene energije i posvećenog rada. Ostvarenje o junacima martovskog događaja 1999. godine koje je obišlo ceo svet, nakon bioskopskih prikazivanja u Njujorku i Los Anđelesu, i kritika koje je dobilo od strane listova kao što su Njujork tajms, Los Anđeles tajms, Varajeti, Vilidž vojs, El-Ej vikli, zadovoljilo je sve potrebne uslove i biće jedan od kandidata za Oskara 2014. godine.

 

 

Komentari