Diskusija: MALA MATURA – VELIKI PROBLEM

Diskusija o novom završnom ispitu na kraju osnovne škole

Učenici osmog razreda su suočeni sa polaganjem završnog ispita iz sedam predmeta i novim sistemom bodovanja za upis u srednje škole. Čeka ih četvorogodišnje gradivo srpskog jezika, matematike, istorije, geografije i biologije, trogodišnje gradivo fizike i dvogodišnje gradivo hemije.

Proverava se dečje znanje iz predmeta iz kojih su toliko puta od petog razreda ocenjeni.  Završetak najlepšeg i najbezbrižnijeg perioda života je pretvoren u noćnu moru dece, nastavnika i roditelja.

Da li nam je zaista potrebna ovakava mala matura? Koje dobro donosi deci, a koje društvu? Kolika je korist, a kolika šteta od ovakvog pristupa reformi obrazovanja? Da li su naše škole organizaciono dorasle zahtevima prosvetne administracije? Da li je obim i sadržaj ispita odmeren prema uzrastu dece ili prema birokratskoj ideji da se od đaka traži ono što im škola ne daje? Da li je moguće sa sadašnjim nastavnim planom i programom adekvatno pripremiti učenike za ovakav način polaganja? Kako pomoći deci da savladaju prepreke, postignu dobar uspeh i ponesu potrebno znanje za dalje školovanje?
O ovim i drugim pitanjima govoriće predstavnici Ministarstva prosvete, stručnjaci, roditelji i nastavnici.

Komentari