Tribina o knjizi “Imaginarni Albanac”: simbolika Kosova i figura Albanca u srpskoj kulturi

Govore: autor, Aleksandar Pavlović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Milan Miljković (Institut za književnost i umetnost) i Idro Seferi. Moderira Milivoj Bešlin (Institut za filozofiju i društvenu teoriju).

 

O knjizi:
Autor je knjigom “Imaginarni Albanac” (Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu) nastojao da pokaže da nasuprot danas uvreženom mišljenju o vekovnom neprijateljstvu između Srba i Albanaca, dokumentarni izvori iz prošlosti i njihova recepcija u srpskoj kulturi ukazuju na to da Srbi i Albanci svoje odnose kroz vekove nisu sagledavali kao problematične. Stoga se smatra on, ne može govoriti o nekakvom koherentnom antialbanskom ili antisrpskom diskursu pre druge polovine XIX veka. Fokusirajući se na dugi XIX vek, on nam ne nudi knjigu o Albancima, već knjigu o tome kako su, kroz (relativno noviju) istoriju, Srbi videli Albance. Polazeći od suštinski pozitivne percepcije Albanaca u srpskoj kulturi od druge polovine XVIII do sredine XIX veka, Pavlović nas vodi ka uspostavljanju Kosova kao centralnog kulturnog i nacionalnog simbola u srpskom nacional-romantičarskom diskursu, dajući odgovor na pitanje kada je i kako Kosovo ostalo jedan od ključnih nacionalnih simbola i izvora srpskog identiteta. Da bi ilustrovao tu promenu on analizira nekoliko srpskih udžbenika za osnovnu školu iz perioda 1880-ih do međuratnog razdoblja, ali i prikazuje glasove srpskih intelektualaca koji su u ovom periodu naglašenog neprijateljstva prema Albancima u srpskoj javnosti o njima pisali pozitivno i kritikovali tadašnju zvaničnu srpsku politiku prema njima. Na taj način, Pavlović u ovoj knjizi skicira retorike „albanizma“, koje generišući negativne predstave o Albancima ostaju produktivne i do danas.

 

O autoru:
Aleksandar Pavlović (Loznica, 1976), diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (Opšta književnost i teorija književnosti, Nauka o književnosti); doktorat na temu usmene tradicije Balkana, koji čini osnovu ove knjige, odbranio je 2012. godine na Univerzitetu u Notingemu. Učestvovao je na međunarodnim naučnim konferencijama i držao predavanja u Notingemu, Kembridžu, Glazgovu, Los Anđelesu, Pragu, Zagrebu, Korči, Banja Luci i Beogradu. Radio je kao urednik na Trećem program Radio Beograda i kao predavač na slavističkoj katedri Univerziteta u Notingemu. Od 2013. godine zaposlen je kao docent za društvene nauke na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” u Beogradu. Objavljuje radove iz oblasti kulturologije, usmene tradicije Balkana, teorije književnosti i rodnih studija. Ovo mu je prva knjiga.

Komentari