Tribina: “Mladi u Evropskoj uniji: nove ideološke tendencije”

Tema tribine jesu nove ideološke tendencije među mladima u Evropskoj uniji. Osnovna pitanja kojima se ova tribina bavi jesu: koje su to nove političke i socijalne ideje i tendencije među mladima u EU? Koja su ideje popularnije među mladima u EU: ideje levice ili desnice i zašto?

Koliko društvene mreže i novi načini komunikacije među mladima utiču na okupljanje mladih i formiranje novih političkih i drugih ideja kod omladine u zemljama EU? Da li su danas mladi striktno vezani za tradicionalne ideje levice i desnice ili se pojavljuju neke nove ideje i pokreti koji poprimaju elemente jedne i druge strane? Da li postoje neki novi kulturni i socijološki obrasci, pa i politički, koji su originalni za mlade u dvadesetiprvom veku? Koliko se mladi u Srbiji ideološki i kulturno razlikuju od mladih u EU?

 

Učesnici tribine:

Marko Miranović: moderator i voditelj. Diplomirani politikolog i master političke teorije i sociologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Pavle Milojković, student Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu. Bio je učesnik Evropskog studentskog parlamenta gde je radio na nacrtu zakona o veštačkoj oplodnji u Srbiji. Kao početnik-debater ostvario je uspešne rezultate na domaćim turnirima, učestvovao je i na jednom inostranom turniru.
Kao sporedno zanimanje navodi uporednu analizu političkih polova Evrope i Amerike, tačnije posmatranje ideologija koje zastupaju njihove desnice i levice. Zbog toga bi se moglo reći da je upućen u aktuelne političke teme oba kontinenta.

Luka Jovetić, student Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu.
Učestvovao je na nekoliko domaćih turnira. Najveće uspehe je ostvario na turniru za debate ”Decembarac” na kojem je došao do finala i bio proglašen za drugog najboljeg govornika, kao i na turniru ”Monopol” na kom je bio finalista. Luka je učestvovao i na nekoliko internacionalnih turnira, kao i na ”Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu”, na kojima se debatovao protiv studenata sa nekih od najprestižnijih evropskih univerziteta kao što su Kembridž i Oksford.

Komentari