Tribina: Mladi – naša sadašnjost

Ciklus: Koliko znamo o mladima

Istraživanje socijalnih biografija mladih u Srbiji // Panel diskusija o mladima u Srbiji i promocija studije „Mladi – naša sadašnjost. Istraživanje socijalnih biografija mladih u Srbiji“

U protivstavu sa uobičajenom floskulom da su mladi „naša budućnost“, istraživači Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu su u studiji prikazali rezultate proučavanja njihove sadašnjosti i prisutnosti u sadašnjosti društva Srbije. 

Govore: Anđelka Milić, Univerzitet u Beogradu; Sergej Flere, Univerzitet u Mariboru; Jana Vlajković, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije; Jelena Milovanović,Građanske inicijative; Ivana Milanović Hrašovec, nedeljnik „Vreme“; Mihajlo Đukić, Regional Research Promotion Program, Universty of Fribourg; Smiljka Tomanović i ostali autori studije.

Tim Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu: Smiljka Tomanović, Dragan Stanojević, Isidora Jarić, Dušan Mojić,Slađana Dragišić Labaš i Milana Ljubičić, sproveo je u proleće 2011. godine anketu u kojoj je učestvovalo preko 1600 osoba od 19 do 35 godina odabranih na osnovu nacionalno reprezentativnog uzorka u 62 opštine na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine. Na osnovu rezultata ankete, analizirano je koliko i kako su mladi prisutni u društvu Srbije, njegovoj ekonomskoj, društvenoj i političkoj sferi. Fokus istraživanja bila je i sadašnjost mladih – ono što poseduju i načini na koje delaju u različitim domenima svakodnevnog života: obrazovanju, radu, porodici, dokolici, političkoj i građanskoj participaciji. Istraživano ješta za mlade osobe predstavlja odraslost, šta za njih znači nezavisnost i na koji način im roditeljska porodica pomaže na putu ka odraslosti i ostvarenju autonomije. Posebno su istraživane šanse mladih iz različitih društvenih slojeva da ostvare lične potencijale, kao i da se uključe u različite segmente društvenog života. Analizirane su mogućnosti postojećih državnih mehanizama da smanje društvene nejednakosti među mladima i da olakšaju njihovu integraciju u društvo Srbije.

Komentari